Занимљиве чињенице о Дубаију

Daily Mail, B92
Занимљиве чињенице о Дубаију

Дубаи је једна од омиљених свjетских дестинација која се у посљедњих десет година развијала брзином без преседана.

Један од најпознатијих хотела у Дубаију, пуни 10 година, па је представио неколико интересантних података о томе колико је тај град напредовао у том периоду.

Представљамо вам најзанимљивије:

  • Током посљедњих 10 година огроман број људи доселио се у Дубаи – са 1.177.537 становника, колико је имао 2004. број се повећао на 2.257.161 2014. У просеку, дакле, у Дубаи се усељавало по 300 људи сваког дана.
  • У истом периоду, порастао је и број путника на Међународном аеродрому у Дубаију и то са 21 милион на 75 милиона. Поређења ради, то повећање једнако је комплетној популацији Велике Британије и Грчке заједно.
  • „Абрас" су традиционални дрвени бродићи који су се вијековима користили као превозно средство. Током посљедњих 10 година, компанија која пружа овакав превоз туристима, Мадинат Јумеирах, превезла је 3,3 милиона гостију. То је 1,5 пута више од комплетне популације Дубаија.
  • Када је отворен у децембру 1999. чувени Бурј ал Араб било је први хотел на свијету који је био виши од 305 метара. Његов атријум је толико висок, да у њега може да стане цели Кип слободе из Њујорка.
  • Бурј Кхалифа, највиша грађевина на свијету, пружа на врху и до 15 степени Целзијуса нижу температуру својим посјетиоцима, у односу на подножје. Толику температурну разлику бисте осјетили да отпутујете из Дубаија у Лондон и то у априлу.
  • Дубаи Метро је најдужи аутоматизовани жељезнички систем без возача. Он је превезао више од 443 милиона путника, од како је отворен 2009. То је више од комплетне популације Блиског Истока.
  • Dubai Mall је један од највећих тржних центара на свијету. Само у 2013. посјетило га је 75 милиона људи, што је више од укупног броја страних туриста у САД исте године (70 милиона).
  • Palm Jumeirah је највеће вjештачко острво икада направљено. Покрива површину од 5,6 километара и одговара површини 784 фудбалска терена.
  • Арт Дубаи је један од највећих умjетничких сајмова и сваке године се одржава у Madinat Jumeirah. До сада је гостовало више од 500 умjетника из 30 земаља. То је више од броја сликара чија су дjела изложена у Лувру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана