Занимљива историја најмањег острва на свијету

cntraveler.com
Занимљива историја најмањег острва на свијету

Да ли знате које је најмање острво на свијету? Уосталом, шта се сматра правим острвом?

Британска влада одговорила је на то питање 1863. званично прогласивши било коју тачку копна која је или (а) насељена, или (б) има довољно траве за љетњу испашу барем једне овце". То значи да острво може бити површине свега 80 ари, да би оправдало свој статус.

У том духу, Гинисова књига свјетских рекорда додјелила је награду за Најмање острво Бишоп Року, најзападнијем у архипелагу Сили.

Бишоп Рок је, међутим, премали за испашу било које животиње: током осеке острво је дуго само 46 метара, а широко 16. Дакле, има површину три тениска терена.

У Средњем вијеку Бишоп Рок био је познат као Мен Епскоп и криминалци су овде остављани са кором хљеба и водом, а обично би гинули покушавајући да отпливају до најближег копна.

Међутим, 1847. након серије скупих потонућа бродова у овој области, Круна је одлучила да на острвцу подигне свјетионик, који се и данас ту налази.

Током плиме, свјетионик прекрива сваки квадратни центиметар Бишоп Рока, па можете замислите какве муке су имали његови градитељи.

Послије читаве деценије градње у тешким условима и након што је један готово завршен свјетионик разнесен у олуји, Бишоп Рок свјетионик коначно је засвјетлио.

Чувари су се уселили у свјетионик 1858, што значи да је Бишоп Рок постао насељен и тиме је постао најмање острво у Британији.

Истини за вољу, свјетионик је аутоматизован 1992. и више нема потребе да чува станаре, али из Гинисове књиге рекорда инсистирају да је Бишоп Рок барем "Најмање острво на свијету са подигнутом грађевином".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана