Закорачите у Ал Улу, град духова од камена и блата стар 2.000 година FOTO/VIDEO

Nat.Geo.
Foto: Shutterstock

Шетња кроз уске уличице Ал Уле, древног града на сjеверозападу Саудијске Арабије, по свему подсjећа на лавиринт, са историјом на сваком углу. Некада развијена цивилизација саградила је ових 800 тијесно упакованих кућица од блата, које су данас, 2.000 година касније, остале као подсјетник потенцијалне судбине људског друштва.

Утврђени град Ал Ула основан је у 6. вијеку п.н.е. поред оазе у пустињској долини. Са довољном површином плодне земље, приступом води и позицији на трговачком путу тамјана, зачина и свиле, град је био предодређен за просперитет.

Арабијско краљевство Лихјан саградило је Ал Улу на темељима библијског града Дедана. Иако је већина кућа рушена и поново грађена током вијекова, постоје многе које су преживјеле у оригиналном стању и још увијек носе ознаке Лихјана.

Напуштени град има, осим историјске, велику религијску важност - муслимани вјерују да је пророк Мухамед прошао кроз Ал Улу на путу ка Табуку гдје се одиграла велика битка између Арабљана и Византинаца.

Град је био континуирано насељен до модерног доба, међутим са великим инфраструктурним напретком Саудијске Арабије у 20. вијеку, људи су полако почели да га напуштају, а посљедња породица иселила се 1983. године.

Туристи који данас посјећују Ал Улу често су потпуно сами у древном граду, гдје уживају у тишини замишљајући како је изгледало када су стотине људи шетале улицама.

Нажалост, туристи можда неће моћи да приуште ово задовољство још дуго. Како вријеме пролази, ово јединствено мјесто све више пропада. Упркос напорима Ријада да сачува град, можда неће проћи још много времена прије него што се Ал Ула претвори у прах.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана