Забрањено острво са скривеним благом и змијама отровницама

Агенције
Забрањено острво са скривеним благом и змијама отровницама

Ilha de Queimada Grande или Острво змија је једно од најсмртоноснијих мjеста на свијету.

Налази се уз бразилску обалу отприлике око 145 километара од центра града Сао Паула. Иако је нанасељено, а бразилска влада спречава и кажњава покушаје пристанка на његове обале, постоје људи који не могу да одоле изазову опасности.

1. Златна змија главна је становница острва Ilha de Queimada Grande у бразилским територијалним водама. Иако нарасте тек до 115 центиметара дужине, један њен угриз може изазвати застој рада бубрега, некрозу мишићног ткива, цревно крварење и на крају смрт.

2. Медицински стручњаци вјерују да се отров златне змије може искористити у фармацеутске сврхе као помоћ при лијечењу болести срца, крвних угрушака или чак као лијек против рака.

3. На острву живи од двије до четири хиљаде змија, отприлике једна за сваки квадратни метар, а како је острво ненасељено од 1920. године, ови грабежљивци најчешће лове птице. Златне змије су се прилагодиле, па су научиле да пузе по дрвећу како би се прикрале птицама које слете у крошње дрвећа.

4. Бразилска влада кажњава све експедиције на Острву змија, а криволовци који успију непримјећено да пристану лове змије и продају их на црном тржишту за неколико хиљада долара по комаду.

5. Сер Томас Кавендиш је био познати енглески истраживач из 16. вијека који је свој плен са путовања сакрио негдје у близини бразилске обале како би га заштитио од прогонитеља. Претпоставља се да је то учинио управо на овом острву и да благо још чека свог власника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана