За Свету гору надлежна Цариградска патријаршија

vesti-online
За Свету гору надлежна Цариградска патријаршија

За посету Светој гори надлежна је искључиво Цариградска патријаршија. Она је та која одобрава долазак државних званичника, објашњава за "Вести" Живица Туцић, вjерски аналитичар.

А када је рijеч о безбjедности посjетилаца, за њу је надлежна власт у Атини.

- Грчке власти су те које процењују да ли се може гарантовати безбедан боравак одређеним личностима високог ранга. Тако је прошлог лета Атина поручила председнику Русије Владимиру Путину да у том моменту није у могућности да му пружи одговарајуће мере безбедности. Било је време годишњих одмора и грчка полиција није имала довољно људи за такав један озбиљан безбедносни посао - додаје Туцић.  

Руски предсjедник је у више наврата покушао да посjети Свету гору. Када је 2001. године био у званичној посjети Грчкој, избило је неврјеме, а на ово полуострво се једино може доћи воденим или ваздушним путем. Првом човјеку највеће православне земље коначно је остварена жеља 2005. када је посјетио руски манастир на најсветијем православном мјесту на Земљи.  

Да ли је његов амерички колега Барак Обама заиста имао жељу да посјети Свету гору, а да му монаштво наводно за то није дало сагласност, ни јуче није могло да се потврди или демантује. На телефоне на Светој гори и у српском манастиру Хиландар нико није одговарао.  

Живица Туцић каже да је Обама велики заштитник Цариградске патријаршије.  

- Захваљујући притиску његове администрације на Турску, ускоро ће, после 40 година од како су је Турци затворили, бити отворена Теолошка академија на острву Халки. Обама сваки православни Ускрс и Божић честита свим православним верницима широм света, а редовно на грчки национални дан, крајем априла, позива и цариградског архиепископа за Америку Димитрија - подсјећа Туцић.  

Познаваоци подсјећају да шефови држава када посјећују Свету гору то раде у склопу државне посјете Грчкој и да нико од њих не долази само да би обишао светилиште на Атосу. 

Принц Чарлс у Хиландару

Богатом историјом и љепотом, двадесет манастира Свете горе од којих су већина грчки, а по један руски, српски и бугарски, одувијек су привлачили пажњу и људи који се не осјећају вјерницима, нити припадају православљу. Престолонасљедник енглеске круне принц Чарлс се тако посебно ангажовао након великог пожара 2004. у обнови манастира Хиландар који је претходно и посјетио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана