Врбас рај за риболовце

Јасмина Перишић
Врбас рај за риболовце

Бањалука - Ријека Врбас недавно је на подручју града порибљена са 120.000 комада поточне пастрмке, а чланови Спортско-риболовног друштва Бањалука планирали су да до краја године пусте још 300.000 комада ове племените врсте рибе.

По оцјенама стручњака, квалитет воде Врбаса је, упркос бројним кишама, поплавама, али и отпаду које доносе притоке и које стижу канализационим одводима, на задовољавајућем нивоу.

- Није мали број врста риба које су осјетљиве на квалитет воде и не би опстале да је Врбас загађен. Пастрмка је најбољи примјер за то. Иначе, у Врбасу обитава око 50 врста риба и то је богатство које морамо чувати - рекао је ихтиолог на Природно-математичком факултету Бањалука доцент др Радослав Декић.

Према његовим ријечима, Врбас је атрактиван за риболовце.

- У крајишкој ријечној љепотици доминирају ципридне врсте риба као што су шкобаљ, клен, поточна и обична мрена. Врбас је богат и салмонидним врстама: поточном пастрмком, липљеном и младицом које су веома атрактивне за риболовце. По нашим сазнањима, поплаве и вишак воде, осим могућих миграционих помјерања, нису изазвале посљедице по рибљи фонд. Ипак, да би била извршена анализа стања насељености рибом ријеке Врбас, неопходно би било извршити опсежна истраживања како би било установљено стање рибљег фонда - казао је Декић.

Истиче да још више треба да буде унапријеђена рибочуварска служба, како би био спријечен нелегални улов рибе, али и заштићена рибља плодишта, нарочито у вријеме мријеста, а то је за скоро све врсте риба сада у прољеће.

- Детаљна истраживања фауне риба средњег и доњег тока ријеке Врбас, значи на подручју Бањалуке, посљедњи пут спроведена су од 1994. до 1996. године, док су истраживања мањег обима на одређеним дијеловима ријеке Врбас спровођена и у каснијем периоду.

Координатор чуварске службе у Спортско-риболовном друштву “Бањалука” Маринко Поповић рекао је да Врбас сваке године порибљавају пастрмком.

- Имамо своје рибогојилиште Клашник и матично јато које сваке године изњедри око 500.000 млади поточне пастрмке. Од тога већину пустимо у ријеку Врбас. Врбас је атрактиван за риболовце, али је недовољно туристички искоришћен. Уз бољу промоцију могли бисмо привући љубитеље атрактивног риболова и природних љепота - рекао је Поповић.

Криволов

Маринко Поповић истиче да је рибочуварска служба активна 24 часа и да је успјешна у борби са криволовцима.

- Одузимамо подводне пушке, мреже и све друге “инструменте” којима се служе рибокрадице. Младица, та ријечна краљица, доскоро се могла наћи у појединим ресторанима на јеловнику. Сада је тога мање или је готово искоријењено. Треба да подигнемо свијест људима какво је Врбас богатство и колико треба да га чувамо. Да овакву љепотицу имају у другим дијеловима Европе, то би био непресушан извор зараде - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана