Вратио се први српски вампир: Сава Савановић тражи мјесто да се скраси

Aгенције, vijesti.me
Вратио се први српски вампир: Сава Савановић тражи мјесто да се скраси

Након објаве да се вампир вратио, село Зарожје опсједају новинари, што ће, надају се у локалној управи, помоћи привреду тог мјеста

Наоружани камерама и микрофонима, али без бијелог лука, европски новинари, и поред чињенице да је ријеч о сујевјерју, ових дана са страхом обилазе Зарожје, сасвим обично село у близини Бајине Баште, које, према гласинама, поново обилази његов најпознатији становник - вампир Сава Савановић.

Мјештанин Миодраг Вујетић каже да пред Савом треба бити разуман и смирен, не треба му се смијати...

"Комшија као комшија, одржаваш везу са комшијом, као и са кошуљом", каже Вујетић о томе како треба одржавати однос са локалним вампиром.

Свјесни су мјештани чињенице да је други долазак Саве Савановића међу Србе само маркетиншки трик.

Ипак, Милка Прокић каже да је, макар по причама старих, нечег осим легенде, било у тој причи о Сави - да је он живио и селу Зарожје.

"Ми смо ту причу наслиједили од наших старих и тако је преносимо новим генерацијама".

Стари су, каже Прокић, причали да су се вампири приказивали у различитим облицима - облику лептирице, у облику пласта...

Управо је из маркетиншких разлога локална самоуправа издала званично саопштење да је послије пада крова са воденице у којој је Сава Савановић живио, ако се то за вампира може рећи, вампир ових дана љут и да тражи ново мјесто да се скраси.

Зато је ваљда толико активан да за њим трагају и бјелосвјетски новинари.

Сељанин Миодраг Матић се нада да ће новинари наставити да долазе и виде гдје је Сава стварно живио, те да ће то помоћи да село постане популарно.

Сава Савановић се води као први спрски вампир и, ко зна, можда и покрене локалну туристичку привреду. Већ је ушао у књижевност као лик приповијетке Милована Глишића "20 дана послије", али и у филм, легендарни хорор "Лептирица" из 1973. године.

Ријеч вампир је једина изворна српска ријеч у енглеском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана