Вис: Ту је Тито правио Југославију

данас.рс, Боро Солеша
Вис: Ту је Тито правио Југославију

Као да шкиљи промолио се само врх огромног Месеца, горе изнад Чешке виле, а из правца Рукавца и Милне, са истока острва Виса. Блистави зраци изнад луке склизнули су преко читавог залива и смирили се пред терасом на којој сам седео са неколицином веселих Чеха.

Један пар из Прага, очито веома вичан плесу, почео је спонтано да плеше по клизавом мермеру хола хотела „Исса", а мени у веселом жагору чешког језика кренуше асоцијације на оно старо доба када су Чеси овде долазили из других разлога, када је ту и пре социјалистичке Југославије и самосталне Хрватске читава Далмација била у саставу троједине Краљевине, а на Универзитету у Прагу су занесени астрономи спојили угодно са корисним, па дошли тамо где је небо јасно и чисто, насред Јадранског мора, између Балкана и Апенина.

Баш то тврди Дубровчанин Игор Легаз, који сведочи да је од његовог прадеде Срећка Ковачевића преко опуномоћеника пре 80 година, 1923. године, Друштво социјалне заштите државних намештеника у Прагу купило вилу за 3.300.000 динара. Када је завршен Други светски рат, спроведен је Закон о национализацији, а чешки власник је 1948. променио име у Револуционарни покрет синдиката.

Наравно да ништа није могло без знања „ратног Вишанина", Јосипа Броза Тита, који је управо на овом Јадранском месту одлучио многе ствари о стварању заједничке државе Јужних Словена и осталих на просторима које су заједно насељавали. Ту је Тито са Иваном Шубашићем, као председником Краљевске југословенске владе, а уз савете који су стизали из Лондона и Москве, правио тада нову, данас бившу државу.

Одлуком Предсједништва Сабора РХ, додао је Игор Легаз, обављен је пренос права с Револуционарног покрета прашких синдиката на народну имовину, након чега се, „због стратешких разлога", у 16 хектара површине простора Светог Џорџа или Јурја, по наредби Тита, уселила ЈНА, која из отишла крајем маја 1992.

Духови се узбуркају само повремено, као онда када је чешки амбасадор за „Слободну Далмацију" изјавио како се „не одриче права на поврат Чешке виле", те како ће „то право покушати остварити дипломатским путем код надлежних тела двеју држава".

Влада Хрватске је Чешку вилу дала на кориштење Вису, а према Просторном плану Града Виса полуоток Свети Јурај с припадајућом Чешком вилом одређен је за туристичку намену.

Размишљања о историју сам отерао када су неки млади шведски бекпекерси и једриличари, на заједничкој журци, пустили своју музику и то Вудија Гатрија са болним прашњавим роцк анд ролл. Придружили су им се Американци и ништа више није било важно. За мене је било као баш онда када сам на београдском Бир фесту за големи балон, у који је био уперен рефлектор, помислио да је Месец, ту надохват руке. Овај „морски" Месец био је стваран и већ се попео на брдо Хум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана