Викторијини водопади

Сања Амиџић
Викторијини водопади

Призор који одузима дах, мјесто које одушевљава, љепота пејзажа која импресионира, мјесто које се налази на UNESCO-вој листи Свјетске баштине - Викторијини водопади.

Ови најљепши водопади на свијету смјештени су на ријеци Замбези, а припадају Националном парку Мосиоа Тунџа у Замбији и Националном парку у Зимбабвеу. Представљају једну од највећих туристичких атракција југа Африке.

Широки су око 1,8 метара, имају пад од 128 метара, а преко ивице клисуре Замбези сваког минута падне више од 550.000 метара кубних воде. Ово спектакуларно свјетско чудо највећа је водена завјеса у свијету очувана у природном стању.

Водопади су отворени за посјетиоце током цијеле године који могу уживати у неодољивом погледу и бројним активностима. Најпопуларније је сплаварење дивљим брзацима испод водопада, сафари шетња и јахање. Недалеко од водопада налази се мост Цапе Цаиро, жељезница која иде изнад кањона и елегантан хотел који омогућава свјетским путницима да се диве водама што се руше у дубину. 

Уколико сте љубитељ добре хране у близини водопада налазе се бројни хотели са ресторанима гдје се могу наћи различити специјалитети традиционалне кухиње. Цијене специјалитета су од 150 до 250 марака уз конзумацију различитих пића.

Смјештај у овом дијелу Африке нуди велики број хотела као што је "Viktoria Falls Rainbow " који нуди двокреветне собе за спавање по цијени од 450 марака за ноћ. Хотел у понуди има бар, базен, паркинг, бесплатан интернет, игралишта и башту.

За путнике који желе да уживају у знаменитостима и звуковима града Викторијини Слапови, "А'Zambezi River Dodge" је савршен избор. Центар града удаљен је седам километара, а зрачна лука налази се унутар 25 минута. Са својом погодном локацијом, хотел нуди лаган приступ градским дестинацијама које морате видјети. Цијена ноћења у овом хотелу је 430 марака.

Викторијини водопади спадају у топ десет свјетских дестинација које током године посјете хиљаде туриста из свих крајева свијета.

Дим који грми

Први западњак који је пронашао водопаде био је шкотски истраживач Давид Ливингстон, 1855. године. Назвао их је Викторијини, у част енглеске краљице Викторије, иако су локалним становницима до тада били познати као Дим који грми. Облак водене прашине овог водопада се понекад диже и на висину до 300 метара изнад понора, а она је понекад видљива са удаљености од 40 километара.

Услуге              Цијене у КМ

Смјештај           350 до 450

Ручак                150 до 250

Кафа                 10 до 15

Сувенири            5 до 15

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана