„Викинг ЛИФ“ отворио наутичку сезону за крузере у Србији

Танјуг
„Викинг ЛИФ“ отворио наутичку сезону за крузере у Србији

БЕОГРАД - Први крузер стигао је данас у Београд послије више од двије године и тако отворио овогодишњу наутичку сезону за крузере.

Крузером „Викинг ЛИФ“, једним од највећих на Дунаву, стигло је 115 путника и 40 чланова посаде, а њих је након разгледања Београда, на Међународном пристаништу Луке Београд сачекао наступ Умјетничког центра Талија.
Директор Туристичке организације Београд Миодраг Поповић рекао је Танјугу да долазак крузера за Београд значи много за приход, али и промоцију града и Србије.

-Крузери су један од највећих промотера у току сезоне, пре свега промотери наутичког туризма, али и промотери Београда - истиче Поповић и додаје да је Београд један од најстаријих европских градова и има шта да каже и покаже.
Поповић подсјећа да су 2019. године имали рекордне резултате, а ове године очекују око 700 пристајања, што је велики помак у односу на претходне две године.

-У току ове године очекујемо негде око 70.000 гостију, док ће само чланова посаде бити око 30.000 . нагласио је Поповић.

Он је указао да се тај вид туризма заказује годину дана унапријед, па је ова година заправо резултат прошле године.
Представница Првог паробродског друштва Ивана Миленковић нагласила је да Србија има пуно пристаништа и да је свако то пристаниште један гранични прелаз.

-Нама је циљ да продужимо путовање и останак кружера. Отварају се и нека нова пристаништа, што ће допринети томе да имамо још већи број крузера - истакла је Миленковић.

-Ове године рачунамо да ће неких 90.000 туриста и око 30.000 чланова посаде посетити само Београд, а исто толико и Нови Сад, Голубац и Горњи Милановац, која су нека од највећих пристаништа - закључила је она.
Капетан крузера Ане Сејбранд рекао је новинарима да је врло срећан што су након више од двије године паузе опет почели да плове.

Напоменуо је да двије године нису могли да плове па су тако прошле године пловили само око два мјесеца, док су 2020. године обустављене пловидбе.

-Надам се да ћемо ове године моћи да пловимо цијеле сезоне, али то зависи и од сукоба у Украјини, па је око 50 туриста отказало путовање због страха од рата - рекао је Сејбранд.

Једна од туристкиња са брода је рекла да је први пут у Београду, а ствар која је њој највише запала за око су свакако цркве, за које је рекла да су божанствене.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана