Вал Гарден - Мека за скијаше

Сања Амиџић
Вал Гарден - Мека за скијаше

Италијанска Вал Гаредена најбоље је скијалиште Јужног Тирола. Стазе у том ски-центру протежу се на невјероватних 176 километара што их чини најдужом дионицом за скијање у комплексу Доломита.

Уколико сте прави љубитељ скијања ова зимска дестинација је назаобилазна јер су скијалишта одлично повезана а међу њима се налази и Алта Бадија, па цијела дужина стазе премашује 500 километара што се не може занемарити.

Скијалиште броји на десетине стаза од оних за почетнике, преко стаза за искусне скијаше до Саслонга, стазе за професионалце. Та стаза сматра се једном од најзахтјевнијих у Свјетском купу те се убраја у један од класика у том елитном такмичењу.

На њихвом одржавању ради велики број људи и оне се сваке ноћи припремају да би сљедећег јутра спремно дочекале бројне туристе. Поред бројних стаза, у овом ски-центру има и много жичара због чега нема дугих чекања на превоз. У том дијелу Италије ни снијег није проблем, пошто га има током свих зимских мјесеци али је искључиво намијењен скијашима.

Што се тиче смјештаја у времену Свјетског купа, цијене су високе, али се ипак седмодневни боравак може наћи по цијени од 500 марака. Оно што је изузетно скупо је ски-пас који од зависности термина може да кошта од 300 до 500 марака.

Уколико волите добро да једете, ту су бројни ресторани у кругу овог скијалишта са специјалитетима италијанске кухиње, али и друга храна припремљена по европском укусу. Ручак кошта од 100 марака па навише, зависно од понуде.

Вал Гардену, иначе, чине три мјеста: Kastelroto, Alepe de Siuzi и Fie all Sciliar, а у тој области прича се посебним језиком, ладинским, због чега не треба да се чудите када наиђете на путоказе на три различита језика: њемачком, италијанском и ладинском.

Свјетско првенство

Вал Гардена је 1970. године била домаћин Свјетског првенства у алпском скијању, а осим по том спорту позната је и по умјетничком клизању. Тренутно најпознатија спортисткиња из тог града је управо клизачица Каролина Костнер, иначе трострука европска шампионка.

 

Ант. 2

Услуге                    Цијене у КМ

Смјештај                  300 до 500

Ручак                       100 до 250

Сувенири                 15 до 100

Ски-пас                    300 до 500

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана