Урбане легенде о летењу авионом које нису тачне

Huffington Post
Урбане легенде о летењу авионом које нису тачне

Од ужасних прича о авионским тоалетима па до страха од отварања врата авиона у сред лета, постоји заиста пуно митова који се тичу путовања авионом. Погледајте неке од најчешћих митова и истине које стоје иза њих.

Авио компаније избацују ђубре у сред лета

Изгледа да толико људи вjерује у овај мит да је Федерална администрација за авијацију у Америци била принуђена да објави посебан документ како би оспорила овај мит.

Документ разбија мит о томе да „плави лед“ (замрзнута вода из тоалета, која понекада у себи има плаву хемикалију која је боји) заправо стојиу посебном контејнеру све до слетања и да га није могуће да га особље испразни током лета.

Електронски уређаји могу да изазову несрећу

Уколико не искључите мобилни телефон прије полетања можете изазвати несрећу. Истина је да не постоје никакви докази који иду у прилог овој тврдњи, а пилоти чак са собом носе поједине уређаје које користе отком лета.

Ваздух који стално циркулише може изазвати мучнину

Да ли се разболите сваки пут када путујете авионом? За то није крив ваздух који циркулише унутар кабине. У питању је свјеж ваздух који је под притиском и из ког се уз помоћ филтера уклони више од 99 одсто бактерија и вируса. Већа је вјероватноћа да сте се разбољели тако што сте додирнули нешто унутар авиона на чему су се налазиле бактерије.

Храна у авиону је лошег укуса

Врло мало људи са великим жаром се сјећа оброка који је имао у авиону. Међутим, да ли је храна заиста крива за лош укус? Судећи по студији коју је спровео Универзитет у Манчестеру, кривац за лош укус могла би да буде бука авионских мотора која чини да људи мисле да су оброци током лета лоши. Студија је открила да позадинска бука (која је стално присутна током лета) може да скрене пажњу особе и промјени њену перцепцију укуса.

Можете да отворите врата авиона током лета

Упркос бројним причама о особама које су покушале да отворе врата авиона током лета, тако нешто није могуће. Физички је немогуће да неко отвори врата авиона током лета пошто је разлика између притиска у авиону и оног напољу, исувише велика.

Аутопилоти, а не пилоти, управљају авионом

Технологија је данас толико напредна да пилот може само да притисне дугме и цио лет препусти аутопилоту, међутим, аутопилот се ријетко користи код узлетања и слетања. Највише се користи средином лета, али чак и тада пилоти помно прате дешавања и врше потребне корекције.

Брже се напијемо када смо у авиону

Студије су показале да ниво алкохола у крви код особа које пију у авиону није ништа већи него код особа које пију на земљи. Са друге стране, алкохол и лет авионом могу довести до дехидрирања тако да мамурлук након пар пића може бити знатно гори него онај након пар пића на земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана