Упознајте баварски град у сред Америке VIDEO

Daily Mail
Упознајте баварски град у сред Америке VIDEO

Прије неколико година, планински врхови прекривени снијегом били су једина заједничка ствар коју је Ливенворт у Вашингтону имао са Баварском.

Данас су то кобасице, ледерхозне и, наравно, туристи. Цијела ова заједница је због тога добила назив "мала Баварска", а у пуном сјају можете је видјети око Божића.

Нови документарац "Баварианисм" који је награђен, описује необичну историју овог мјеста.

Наиме, након што је био познат као важно мјесто дрвне индустрије и сједиште Велике сјеверне жељезнице, Ливенворт је двадесетих година прошлог вијека постао град духова.

Жељезница се преселила у Веначи, због чега су многи остали без посла и напустили мјесташце.

Све до 1962. град је грцао у дуговима, док градски комитет није предложио трансформацију Ливенворта у туристичку атракцију.

Пошто је смјештен у планинском крају, предложено је да имитира баварско село, а инспирацију за ту идеју добили су мјештани Овен и Полина Вотсон, када су видјели Солванг, данску колонију у Калифорнији.

Храбри власник продавнице био је први који је промејнио фасаду тако да подсјећа на оне у Баварској, а пшошто се свима идеја допала, почела је "баваризација" Ливенворта.

Током наредних 10 година трансформисан је цијели центар града, а неки становници су под хипотеку ставили све што имају.

Ово коцкање са судбином им се исплатило.

Од града у дуговима, Ливенворт је постао права туристичка дестинација у коју долази мноштво гостију, нарочито у вријеме Октоберфеста и Божића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана