Умео: Најсјевернија културна престоница Европе

Дојче веле
Умео: Најсјевернија културна престоница Европе

Због чега је овај град у Скандинавији посебан? Под слоганом „Радозналост и страст" житељи Умеа намјеравају да се представе као млади и динамични, и да скрену пажњу на културу народа Сами, старосједелаца са сјевера.

Умео има велике амбиције, каже директорка маркетинга овог града Ана Олофсон: „Главни циљ за Умео је да расте", објашњава она за Дојче веле. Њен град већ има једну од најбржих стопа раста у Шведској, а у протеклих 50 година број становника се утростручио. У Умеу сада живи око 116.000 људи, али Олофсонова још увијек није задовољна - она се нада да ће њен град достићи број од 200.000 становника. У томе ће помоћи и титула европске културне престонице, коју ће у 2014. дијелити са Ригом у Летонији:

„Због овог пројекта добијамо пажњу многих људи који желе да се доселе и да допринесу даљем развоју града. Ту су и инвеститори који желе да уложе новац", напомиње Ана Олофсон, док енергично показује на план развоја истакнут у градској вијећници.

"Титула културне престонице није награда"

Умео свакако има потенцијала. Социјалних проблема готово да нема а становници овог региона су углавном одлично образовани. Град комбинује природно и модерно – са једне стране, лосови стално пролазе улицама, организују се трке саоница које вучу пси и вожње кајаком, али Умео има и најбржи приступ Интернету у западном свијету, живу културну сцену и међународно познат Универзитет. Ипак, не треба спавати на ловорикама, упозорава Олофсонова.

Организатори пројекта европске културне престонице окупљени су у тим од 37 људи који радин а остварењу визије о расту и развоју града. Њихов главни штаб је приземље градске вијећнице а располажу буџетом од око 40 милиона евра. По зидовима висе постери са срцем које се осмијехује, што је један од симбола града, а на на углачаном поду је десетине кутија са брошурама и лецима.

Испред ишараних дрвених врата дочекује нас Фредерик Линдегрен. На бијелој површини иза њега пуно је разнобојних потписа. Све су то имена умјетника, каже он. Лидегрен је умјетнички директор овог пројекта и одговоран је за око 300 изложби на којима очекује до 200.000 посјетилаца. Статус културне престонице је велики изазов, наглашава он:

„Морамо да будемо свијесни да то није награда. То је прије као школарина или финансирање пројекта. Када жири номинује одређени град, тај град има негдје три и по године да стигне до титуле. Али да би вас уопште номиновали, морате да повучете праве потезе. Са те тачке гледишта, Умио је почео да се спрема још 2005."

Дневно свијетло од 24 сата

Ипак, шведска штампа извјештава да су поједини пројекти и даље под знаком питања, због мањка новца. Број донатора био је мањи од очекиваног. Поред тога, поједини представници народа Сами и даље нису сигурни да ће њихова култура заиста имати користи од тога што је Умео културна престоница Европе. Има и оних који оптужују да је градским оцима важнија реклама за њихов град од културних дешавања. Фредерик Линдегрен то одбацује и наводи адуте за културну сезону:

„Током љета ћемо имати неколико ствари које се дешавају под ведрим небом. Тада дневно свијетло траје готово 24 сата Ја не бих пропустио оперу Електра. То је велика опера која се ради под ведрим небом, у питању је сарадња групе извођача из Каталоније, Ла Фура делс Баус, и наше Норланд Опере. Биће изузетно, биће ватре и воде, крви и драме."

Што се тиче самске мањине, велика пажња биће поклоњена њиховом календару који дијели годину на осам годишњих доба која се рачунају по миграцији ирваса: вријеме буђења у прољеће, вријеме повратка у рано љето, вријеме раста током љета, вријеме за размишљање касног љета, доба јесење жетве, период снаге у касну јесен, вријеме лутања у зиму и доба неговања у касну зиму.

"Умео је суштина Шведске"

Организатори спремају и турнир у фудбалу за младе и концерт хеви-метала и панка. Наиме, у Умеу живи 34.000 студената из свих крајева Шведске и свијета. Ана Олофсон са поносом тврди да је просјечна старост у том граду 37 година.

"Ми смо један од градова са најмлађим становништвом у Шведској. То граду даје велику динамику,. Због великог броја људи који се исељавају и досељавају, становништво се мијења на сваких шест година. То је наравно само статистика, а не и стварност."

Стални долазак и одлазак студената направио је од Умеа свјетски град, у коме су људи отворени према новим идејама, објашњава Олофсонова. Додуше, корени толеранције су овде много дубљи. Сељаци на сјеверу Шведске никада нису били потчињени, па се међу њима још у 18. вијеку развила култура дискусије, равноправности и напретка.

„Рекла бих да је Умео суштина Шведске. Шведска је напредна земља, отвореног ума, иноватива. Ако желите да нађете суштину свега тога у једном граду, дођите у Умео, јер је то дио нашег менталитета."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана