Укидају се тестови за путнике: "Сада смо у бољој позицији"

б92
Foto: shutterstock

Канадски министар здравља Жан-Ив Дукло објавио је да Канада више неће захтијевати од потпуно вакцинисаних путника да покажу негативан тест прије поласка на пут како би ушли у земљу. Ова одлука ступа на снагу 1. априла.

Туристима више неће бити потребна бустер доза вакцине против коронавируса како би се сматрали потпуно вакцинисаним.
 Оваква одлука долази након смиривања пандемије у овој земљи.

"Данас смо у много бољој позицији него 2020. године“, рекао је Дукло и додао: "Високе стопе вакцинације и снажно поштовање мјера јавног здравља гурнули су нас кроз врхунац омикронског таласа."

Подсјетимо, Канада је затворила границе у марту 2020. године за "небитна путовања". Након више од годину дана, мјере су почеле да се ублажавају, а канадска граница се отворила за вакцинисане путнике који су морали приликом уласка у земљу да покажу и доказ о негативном ПЦР тесту. У фебруару, почели су да признају и брзи антигенски тест.

Путници који су примили две дозе Фајзера или Модерне или једну дозу Џонсон и Џонсон вакцине најмање 14 дана пре доласка у Канада сматрају се потпуно вакцинисаним.

Путницима који нису потпуно вакцинисани дозвољен је улазак само под одређеним околностима и мораће да се тестирају на коронавирус прије и послије доласка, као и да буду 14 дана у карантину.

Вакцинисани путници треба да ураде тест након доласка само ако су одабрани кроз канадски програм за насумично тестирање. Неће морати да буду у карантину док чекају резултате теста.

Сви путници ц́е и даље морати да користе апликацију или веб локацију АрајвЦАН за улазак, а маске су и даље потребне у авионима и возовима за особе од 6 и више година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана