У завичају грофа Дракуле

Данијела Стоканић
У завичају грофа Дракуле

Трансилванија, родни крај грофа Дракуле, је један од неоткривених европских драгуља. Њени јединствени готички дворци и средњовјековни утврђени градови остављају дубок утисак на посјетиоца, поготово када су обавијени маглом и када се из околне карпатске шуме чује завијање вукова.

 Овај историјски регион у централном дијелу Румуније представља веома посебну културну цјелину. Оно због чега је Трансилванија најпознатија је чувени влашки војвода Влад Цепеш. Иако је ријеч о историјској личности, познатој по борби против Турака и суровости, владар познат по имену гроф Дракула, славу је стекао као најчувенији свјетски вампир. Највећи број туриста из цијелог свијета најчешће долази у овдашње село Бран због Дракулиног дворца.

Смјештен је на литици, тачно на граници између покрајине Трансилваније и Влашке и представља једну од најзначајнијих туристичких атракција Румуније. Траговима најпознатијег вампира најбоље је кренути када је небо сребрнкастосиво, стабла огољена, а земља прекривена снијегом.

Од седам саских градова најпознатији су Сибију, Сигишоара и Брасов. Њих посјећује највише туриста. Сибију је један од најочуванијих средњовјековних градова. Био је ограђен са три реда зидина. Подручје између градова Сибију и Сигишоаре посебно је занимљиво. Не само због природе и малих села него и због посебног типа цркве који се развио само на том подручју. То су фортифициране цркве, које су градили Саси у средњем вијеку. То су готичке цркве, окружене с неколико редова зидина, каквих на овом подручју постоји двадесетак. Те су посебне грађевине такође под заштитом UNESCO-а.

Јужно од Сигишоаре налази се највећи трансилванијски град Брасов. Симбол града је Црна црква. Све у свему, Румунија је веома јефтина земља и приступачна за џеп просјечног туриста.

Поред тога, Трансилванија је прави рај за оне који воле добро јести. Ресторани нуде домаћу храну, а на јеловнику је углавном месо. Главни специјалитет су ћевапи од овчијег меса, који споља изгледају веома печени, док су изнутра сирови.

То на први поглед није привлачно туристима, али када их пробају, ништа друго више не наручују.

Дракулин гроб

Посљедња тачка и циљ путовања је језеро Снагов и истоимени манастир и Дракулин гроб. Влад Цепеш убијен је 1476. године, његову главу Турци су однијели у Цариград, а тијело је спаљено и сахрањено у манастиру Снагов. Када су тридесетих година прошлог вијека археолози вршили ископавања пронађене су само коњске кости.

Цијене

Улаз за Музеј и собу за мучење           20 КМ

Замак Бран и дворац Пелеш              50 

Манастир Синаја                                  10

Вечера                                                     30

Смјештај за двије особе                     40

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана