У Венецуели недостахе свега, највише wc-папира

Агенције
У Венецуели недостахе свега, највише wc-папира

Венецуела се и даље суочава са несташицом основних намирница, а у посљедње вријеме у продавницама више није могуће наћи ни средства за хигијену, посебно не толает-папир.

"Имам 71 годину и ово никада нисам видио", рекао је Мануел Фагундес, док је у центру Каракаса био у потрази за основним намирницама.  

Тоалет-папир је јуче било могуће наћи само у једној самопослузи у главном граду Венецуеле. Једна продавница је претходно добила велику количину која је убрзо разграбљена, наводи агенција АП.  

"Већ двије недјеље га тражим. Рекли су ми да га овдје има и зато сада чекам у реду", рекла је Кристина Рамиос.  

Венецуеланске власти оптужују претходни режим за несташицу која је већ дуго свакодневница у Венецуели, земљи са око 26 милиона становника, а ове недјеље су обећале да ће проблем дјелимично бити ријешен тако што ће бити увезено 760.000 тона хране и 50 милиона ролни тоалет-папира.  

Економисти кажу да је несташица у Венецуели посљедица контроле цијена чији је циљ био да основне намирнице буду доступне најсиромашнијим грађанима. Контрола цијена увијек резултира несташицом. Она ће бити све гора, исто као што је било у Совјетском Савезу, рекао је Стив Хенк са универзитета у Мериленду, у САД.  

Председник Венецуеле Николас Мадуро тврди да опозиција и приватни привредни сектор доприносе несташици, пошто тиме желе да дестабилизују државу.  

Проблем несташице тоалат-папира коментарисао је и венецуелански министар трговине Алехандро Флеминг рекавши да је то посљедица повећане потражње до које је дошло због "кампање у медијима", чији је циљ био да дестабилизује државу.  

Према његовим ријечима, уобичајана потражња за толает папиром је 125 милиона ролни, а сада се тражи додатних 40 милиона.  

"Увешћемо још 50 милиона како бисмо тим групама показали да нећемо попустити", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана