У срцу Кијева не живи нико

Klix.ba
У срцу Кијева не живи нико

Када је осмишљена идеја да се у средишту главног града Украјине, Кијеву, сагради насеље само за богате становнике, нико није могао помислити да ће десет година касније четврт Воздвиженка постати сабласни дио града.

У срцу Кијева зјапе празне "кичасте" зграде јарких боја у којима нико никада није живио. Становници овај дио града називају "богаташки град духова" јер је требало да понуди нови концепт становања онима дубљег џепа.

Међутим, 2008. године земљу је захватила економска криза па је потражња за луксузним некретнинама бивала све мања. Само петина станова у Воздвиженки је продата па су улице насеља сабласно празне. Осим радозналих шетача мало кога можете срести.

Тарас Зјабкин, замкеник директора компаније која је осмислила насеље, рекао је The Guardiany да је 2008. године потражња драстично пала, али не жели да призна да је ријеч о "мртвом пројекту" како га називају становници Кијева.

Педесет од 250 стамбених јединица има станаре, а очекује да се до краја 2014. прода још 150 станова. Према његовим ријечима, кварт је пуст јер већина власника станова живи у иностранству.

Ипак, овом дијелу главног украјинског града се не предвиђа блистава будућност поготово кад се има у виду да рецесија не јењава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана