У Москви иду Код Тесле на пљескавицу

Новости
У Москви иду Код Тесле на пљескавицу

Недалеко од чувене Тагањке у Москви, ових дана је отворен (још један) српски ресторан који је добио име по великом српском научнику Николи Тесли.

Два богата, млађа руска бизнисмена, Сергеј и Феликс, одушевљена српском храном и проводом у престоници Србије крајем септембра, позвали су искусног београдског угоститеља Горана Главчића (40), да са својим тимом отвори клуб-ресторан ком су дали име „Никола Тесла" јер то име скоро сви знају у Русији. Иако није уобичајено да се ресторанима и клубовима за забаву даје име научника, руски инвеститори су и на тај начин хтјели да истакну да се ради о српском мјесту у Москви. И у реклами новоотвореног ресторана власници кажу да је то „дио Србије".

Ресторан се налази у приземљу зграде једног бизнис центра у Москви и већ првих дана се видјело по посјети да се Русима допадају српска храна и пиће. Украшен је Теслиним портретима и фотографијама његових експеримената.

- Давна ми је жеља да направим ресторан који ће бити познат у свету, а то је могуће само у светским метрополама. Знам да се Руси са симпатијама односе према нама и зато сам и прихватио понуду Сергеја и Феликса да будем са њима партнер и отворимо ресторан о ком ће се причати, не само у Москви - каже нам Горан Главчић.

- Свесни смо да није лако бити у туђини, одвојен од породице, али је лакше зато што је Русија словенска пријатељска земља - каже тим српских конобара и кувара.

Још у Београду, Горан је схватио да се Русима посебно свиђају српски роштиљ, мијешано месо, али осим пљескавица и ћевапа роштиљ-мајстора Бранка, радо наручују и специјалитете направљене од телетине, пилетине и ћуретине за које је задужен још један мајстор, Никола.

Руси су одушевљени нашом сармом, која се другачије прави него у Русији. Свиђа им се и мусака, коленица са подварком, а Срби радо дођу на чорбаст пасуљ. Увијек се као десерт нуди неки српски домаћи колач.

- Надам се да ћемо ускоро све да заливамо српским пићима јер смо у процедури добијања свих потребних дозвола - каже Главчић.

Сви се надају да ће „Тесла" бити синоним не само за проналаске у физици, већ и као мјесто добрих кулинарских експеримената и забаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана