Тврђава која је зауставила Наполеонову војску

Agencije
Тврђава која је зауставила Наполеонову војску

Град Бард се налази у сјеверозападном дијелу Италије у Долини Аосте. У овом мјесту данас има свега 130 становника, а прије неколико вијекова су имали велику улогу у историји.

Бард се налази на ријеци Дора Белтеа на сат удаљености од градова Милано, Аосте и Торино. Овај градић има свега неколико знаменитости, а највећа је свакако тврђава Барда.

Тврђава, какву је видимо данас, направљена је између 1830. и 1838. године за вријеме власти Карла Алберта од Сардиније, припадника династије Савоја, а прије ове породице смјењивала се међу локалним владарима.

Тврђава Барда је настала од утврђења из 10. вијека, а које је опет било дограђено утврђење Теодорика Првог из 5. вијека. У власништву династије Савоја, тврђава је добила додатно утврђење и уређење, које је знатно страдало пред налетом француске војске.

Када је Наполеон желио да његова војска неочекивано уђе у долину Аосте и Турин, како би затекли неспремне Италијане, у граду Бард је 400 аустро-пијемонтских војника је зауставило француску војску од 40.000 људи и захваљујући јаком утврђењу двије седмице су их задржали, што је осујетило њихов план.

Наполеон је тада ову тврђаву назвао "злим замком Барда" и те 1800. године је заповиједио да се сравни са земљом, што он никада није урадио. Ипак, у страху од поновног напада Француза, Карл Алберт од Сардиније је наредио да се изгради нова тврђава.

Задатак је дат војном инжењеру Франческу Антонију Оливеру, који је направио напредно војно-стратешко утврђење у чије 283 собе је могло да стане 416 војника, а било је довољно мјеста за залихе оружја, муниције и хране за три мјесеца.

Тврђава се користила у војне сврхе све до 1975. године, а пет година касније је отворено као туристичка атракција. Након десет година утврђење је затворено како би се рестаурирало, а обнова је трајала 16 година.

Данас се у тврђави Барда налази неколико музеја. Музеј Алпа за дјецу и за одрасле, Музеј утврђења, у коме се налазе документи о историјату ове тврђаве и утврђењима уопште. Ту је још Музеј затвор, али и музеј посвећен границама у којем су, осим из политичке перспективе, представљене границе у културолошком смислу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана