Туристички на Сјеверни пол

Дојче веле
Туристички на Сјеверни пол

Путовање на Сјеверни пол није јефтино, али очигледно има довољно имућних који дају десетине хиљада долара за ово задовољство. Руске фирме их превозе на најудаљенија мјеста свијета на којима, изгледа, почиње гужва…

Када је лијепо вријеме, на километар дугој авионској писти леденог кампа Барнео је сасвим живо. Тада ту слећу два авиона дневно – Барнео је близу Сјеверног пола на 89. степену географске ширине, али позиција му се мијења. Базу која се налази на огромној леденој санти поставило је Руско географско друштво. Одатле па до самог 90. степена има око 100 километара – које ваља прећи у оквиру експедиције од неколико дана.

Очекивања су велика – што се види и по 53-годишњем Енглезу Полу: „Ово су екстремни услови и спектакуларно је бити део њих. Зато ћемо уживати у подухвату и поред тешкоћа које нас очекују наредних дана. Пробијаћемо се санкама кроз беспућа; мораћемо да прелазимо отворено море. Вријеме је још повољно, али то може да се промени сваког тренутка. Постоји читав низ потенцијалних опасности.”

Већ и мала шетња око логора је довољна да се види шта све чека учеснике експедиције. Снег под ногама је тврд и шкрипи, а већ неколико метара даље у њега може да се пропадне до струка. Свуда се виде дубоке пукотине у леду, а нове могу да се отворе било гдје – и било када. Читаво задовољство кошта 20.000 долара. Из логора се хеликоптером лети на мјесто са кога креће караван.

Тамо могу да се сретну и они који се управо враћају. Но, нису сви расположени за напорно ходање до циља – неки више воле да их хеликоптер једноставно превезе до самог Пола.

Такав је и Александар из Кијева који је овамо довео своју кћерку Алину. „Ја волим хеликоптером. Људи су тако скројени да увијек стреме ка нечем неистраженом. Много сам читао о Сјеверном полу, то је увијек био мој сан, да достигнем врх земљине лопте. Ми људи смо такви, желимо да обиђемо предјеле наше Земље гдје не можете срести толико људи.”

Британац и екстремни спортиста Марк Вуд је, међутим, доживио велико изненађење када је сам, без пратње, доспио до те жељене тачке и тамо затекао свадбу са ватрометом – женио се Бреге Оулсон, у читавом свијету познат по својим поларним експедицијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана