Трст – симбол отмјености

Јелена Бјелица
Трст – симбол отмјености

Трст је важан град и лука у Италији, смјештен на обали Јадранског мора. То је веома модеран град, коме посебан печат отмјености и моћи дају импресивне грађевине из доба Хабзбуршке монархије.

Када је о ријеч о грађевинама, Трст је нетипичан за Италију и више наликује Бечу него Риму или Верони. Град има већи број тргова са много цркава, палата, здања, споменика.

У ОБИЛАЗАК ТРСТА НАЈБОЉЕ је кренути од Канала Гранде. Преко њега је изграђено неколико мостова и сваки има неко име.

Ближе мору је канал Понте Верде, а чувени Понте Росо налази се одмах уз истоимени трг. На овом мосту је и бронзана статуа ирског књижевника Џемса Џојса, који је десетак година живио у овом граду. Колико га је волио најбоље свједоче ријечи: "Моја душа је у Трсту", написане на постаменту испод споменика.

Ипак, иако су палате и мостови веома лијепи, Каналом Гранде и тргом Понте Росо, доминира Српска православна црква Светог Спиридона, изграђена од бијелог мермера са плавим куполама и позлаћеним мозаицима. Ова црква је једна од највећих српских цркава, а говори о некадашњем богатству невелике српске заједнице у Трсту. Црква Светог Спиридона била је и угледна грађевина за Храм светог Саве на Врачару.

ЗА ГЛАВНО ГРАДСКО ОКУПЉАЛИШТЕ, Трг Уједињења, каже се да је највећи европски трг. Смјештен је уз море и, можда, на најбољи начин осликава дух Трста. Саграђен је за вријеме Аустроугарске, као и здања и палате око њега.

На тргу је најдоминантнија Градска скупштина, а једна од најзначајнијих је Театар "Ђузепе Верди". У центру самог трга је фонтана Мацолени, споменик Карла Шестог, израђена у барокном стилу, а прича причу о "странама свијета" и о тада позната четири континента.

Са трга туристи углавном прошетају до дока на обали одакле се пружа поглед на пучину с једне и брда с друге стране града.

Свакако вриједи видјети и Кастел Мирамаре, који је окружен прелијепим, импозантним парком, а до дворца, тршћанским заливом може да се стигне и пјешке и превозом, јер је од центра града удаљен око пет километара.

У ОДНОСУ НА ВРИЈЕМЕ КАДА је био центар југословенског шопинга, Понте Росо се много промијенио. Сада су ту паркинг и пијаца на којој се продају цвијеће, воће, поврће и здрава храна. Дуж канала смјештене су радње са гардеробом и обућом познатих свјетских марки, а продају се по цијенама које баш и нису приступачне већини туриста. Јефтинија роба и аутлет радње измјештене су у велике тржне центре на периферији Трста.

Историја

Од 19. вијека до данас Трст је често мијењао "господара". Прво је од 1807. до 1815. године био у саставу Наполеонових Илирских провинција, да би потом био враћен Хабзбуршкој монархији. У другој половини 19. вијека десио се највећи процват града, када се изграђује огромна градска лука и велики број градских цркава, здања и палата. На крају Другог свјетског рата град су ослободили југословенски партизани, а потом је избила криза око Трста и околине, да би он ипак касније припао Италији.

УСЛУГЕ                                        ЦИЈЕНЕ:

 

Преноћиште                                 од  60 КМ           

Кафа                                             од    2 КМ

Сок                                                од    5 КМ

Ручак у ресторану                        од  30 КМ

Градски превоз                             од 2,3 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана