Трећа најмања држава на свијету: Зашто нема туриста у држави Науру?

Agencije
Трећа најмања држава на свијету: Зашто нема туриста у држави Науру?

Трећа најмања држава на свијету, одмах послије Ватикана и Монака, је Република Науру, која је уједно и најнепосјећенија држава.

Науру има површину од свега 21,3 километра квадратна, а иако је веома лијепа острвска држава, туристи су веома ријетко присутни овдје.

Науру се налази у Микронезији у Океанији, на само 42 километра удаљности од екватора, али ни тропске температуре не успијевају да привуку туристе, за шта је највећи кривац то што туристичка инфраструктура готово да и не постоји.

Оно што Науру чини необичним то што нема главни град, заправо уопште нема градова. Уколико чујете да се Јарен наводи као град, то је заправо само један од 14 административних дистрикта.

Држава Науру је заправо атол, корално острво попут Малдива, које се налази на врху подводног угашеног вулкана, а највиши врх се налази на 60 метара изнад нивоа мора.

На острву осим морских птица и инсеката нема дивљих животиња, а могу се видети само још мачке, пси и свиње који су донети са других острва. Када се ради о биљном свету, на острву има кокосових палми, смокви, хибискуса.

 

Природа острва је видно уништена због рударства, тачније експлоатације фосфата који се односи у друге државе, а и на самом острву живи велики број странаца који раде као доктори, инжењери и менаџери. Од 10.000 становника око 3.000 су странци, а просјечна старост је 55 година.

Науру важи и за државу са највећим процентом гојазности, а храну не узгајају сами, већ је увозе највећим дијелом из Аустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана