Топ 7 дестинација за дигиталне номаде

ГС
Foto: Илустрација

Дигитални номад за многе звучи као остварење снова - можете да радите са било ког мјеста на свијету, да будете сами себи шеф и да се преселите у нови град кад год то пожелите.

Међутим, лоше одабрана дестинација може да проузрокује велике застоје, а прије путовања важно је темељно истражити сваку локацију. У наставку погледајте седам најбољих свјетских дестинација, по једна за сваки континент (осим Антарктика) и један бонус.

Азија: Бангкок, Тајланд

Бангкок је огромна, ужурбана метропола у којој живи преко 10 милиона људи. То је сјајно место за живот или посјету, пуно храмова и других фасцинантних локација, и изврсно је средишње мјесто за истраживање Тајланда. Такође, храна је свјетске класе.

Дакле, што га чини тако изврсном дестинацијом за дигиталне номаде? Његова велика заједница исељеника, добра брзина интернетске везе (просјечно 28 Мбпс), приступачни трошкови живота и релативно ниска стопа криминала главни су разлози који чине Бангкок најбољим градом у Азији за дигиталне номаде.

Европа: Варшава, Пољска

Један од главних проблема за номаде у Европи је усклађивање трошкова живота са квалитетом интернета, а главни град Пољске нуди савршену равнотежу између ова два чиниоца. Просјечна брзина везе од 19 Мбпс у комбинацији са трошковима живота мањим од 1.850 евра мјесечно је неуобичајена комбинација у Европи.

Варшава је фантастично мјесто. Локални људи су пријатељски расположени према странцима - велики дио њих изврсно говори енглески - и без обзира да ли вас занимају музеји, класична музика, ресторани или ноћни живот, невјероватно ћете се провести у овом прекрасном граду.

Африка: Најроби, Кенија

Африка може да буде незгодан континент за дигиталног номада. Иако су животни трошкови уопште поприлично ниски, инфраструктура се разликује од града до града, а сигурност може бити проблем – на примјер, Кејптаун, на много начина јака опција, не налази се на овој листи због проблема с криминалом.

Главни град Кеније, Најроби, се посљедњих година уздигнуо као господарска престолница источне Африке и нуди мање ризично окружење, а његова просјечна брзина интернетске везе од 10 Мбпс једна је од најбољих у Африци. И дословно можете отићи на сафари без напуштања града

Јужна Америка: Сао Паоло, Бразил

Сао Паоло је пето најнасељеније урбано подручје на свијету и највеће у Јужној Америци. То је такође најбоље мјесто у Бразилу и на цијелом континенту за дигиталне номаде, које комбинује добре брзине интернетске везе и робусну инфраструктуру са супер приступачним трошковима живота.

Као и већином било где у Бразилу, то је такође сјајно мјесто за живот – разнолика, мултикултурална метропола с успјешним културним и кулинарским сценама и живахним ноћним животом. Сао Паоло је фантастично мјесто за куповину: посјетите један од његових бројних трговачких центара или прошетајте Авенидом Паулиста и осјећајте се као да сте у средишту неког европског града.

Северна Америка: Остин, Тексас, САД

Остин је најскупље мјесто за живот на овој листи. Трошићете најмање 3.220 евра месечно на трошкове живота. Наиме, сви најбољи градови у САД-у и Канади имају овај проблем. Ако вам ово поквари прорачун, покушајте с другим континентом.

У сваком случају, осим што је уопштено фантастично мјесто за живот, Остин је изврстан за рад на даљину, с врхунским садржајима и неким од најбржих интернетских веза било гдје на свијету – мораћете да надоградите свој рачунар само да бисте остали тамо.

Океанија: Крајстчерч, Нови Зеланд

Можда сте очекивали да ће Сиднеј бити наш избор за Океанију, а то је свакако сјајан град. Међутим, није јефтин - а интернет је изненађујуће просјечан. Било би вам далеко боље да кренете на исток у Крајстчерч на Новом Зеланду.

Крајстчерч има двије велике предности за дигиталне номаде: релативно приступачне трошкове живота у регији од 2.300 евра месечно и лако доступног и брзог интернета. То је такође врло пријатан град за живот и окружен је неким од најљепших предјела на Земљи, преноси Б92.

Бонус дестинација: Токио, Јапан

Нисмо могли да употпунимо ову листу, а да не споменемо Токио, једноставно зато што би овај генијалан град требало да буде на путу сваког дигиталног номада. Главни град Јапана није најјефтинији, али тако невјероватан град вреди сваког пенија од 3.220 евра које ћете сваки мјесец потрошити на трошкове живота. Колико год времена провели у Токију, никада то нећете заборавити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана