Топ 5 приватних острва милијардера

Aгенције
Топ 5 приватних острва милијардера

Веома мали број људи на свијету може да се похвали да има своје острво. Међутим неки милијардери немају само дјелић раја – они су успјели да егзотичне дестинације припоје свом бизнис плану.

На пријмер, Лилијан Бетанкур, власница Л’Ореал-а купила је недавно острво на Сејшелима за 60 милиона долара. Ипак, прошла је прилично јефтино.

Лери Елисон платио је пола милијарде долара како би добио већинско власништво над шестим највећим острвом на Хавајима.

Представљамо вам још неколико острва која су скупо коштала њихове власнике.

Робинс, Њујорк

Цијена: 11 милиона долара

На аукцији услијед банкрота 1993. Мур Бејкон финансијер Вол Стрита платио је 11 милиона долара за Робинс острво које се налази у близини Лонг Ајленда у Њујорку.

Он је до сада наводну уложио милионе у уређивање овог уточишта и засадио стабла храста како би неговао његову природну средину.

Само за праћење угрожених врста на острву овај милијардер платио је 1,1 милион долара, али је изградио и викендице за његову фамилију као и хелиодром.

За његово залагање за очување Робинс стрва добио је Аудубон медаљу за заштиту средине прошлог јануара.

Алан, Вашингтон

Цијена: 13, 5 милиона долара

Један од оснивача Microsoft-а инвеститор и милијардер Пол Алан купио је острво Алан 1992. за 13,5 милиона долара, али је 2005. његова вриједност процјењена на 25 милиона.

Острво је добило назив по хероју америчке морнарице и налази се у архипелагу Сан Хуанс у Пацифику.

Алан је наводно купио острво како би изградио викендицу, али се то ипак није десило. Кућу је саградио на сусједном острву Лопез.

Ипак, његово острво нема струју, а процјењује се да би њено увођење власника коштало 3 милиона долара.

Џејмс, Канада

Цијена: 75,1 милион долара

Око 18 година пошто је Џејмс острво у Британској Колумбији престало да буде дом фабрике експлозива и постало ексклузивно одмаралиште, милијардер америчког телекома Крег Меко жели да га прода по цијени од 75,1 милион долара.

Он га 1994. платио „свега" 19 милиона и ту изградио огромну кућу, шест луксузних колиба за госте, базен, приватно пристаниште, авио писту и терен за голф.

На острву се налази и библиотека, теретана и складиште.

Користе се само електрична острва, а пушење је забрањено.

Некер, Британска Девичанска острва

Цијена: 100 милиона долара

Већински власник Виргин групације купио је острво Некер за око 290.000 долара 1978. а сада се процјењује да вриједи око 100 милиона.

Контроверзни британски милијардер претворио је помало пусто острво у лично одмаралиште из снова у ком има 60 запослених.

Ричард Бренсон може угостити чак 28 људи, а смјештај чак и издаје. Уколико желите да проведете недјељу дана на острву, соба ће вас коштати 35.000 долара, док изнајмљивање цијелог острва кошта 50.000 долара за ноћ.

На острву се налази више од 200 фламингоса, а по цијени од 2.500 долара гости могу да крену авантуру подморницом за три особе.

Ланаи, Хаваји

Цијена: 500 – 600 милиона долара

Лери Елисон, трећа најбогатија особа у Америци и шести на свијету према Форбсовој листи, купио је острво Ланаи у јуну од Дејвида Мурдока.

На њему се налази плантажа ананаса и дом је чак 3.000 људи. Туристи га посјећују због два одмаралишта Four Seasons, терена за голф и луксузних вила.

Елисон, који је један од оснивача компаније Oricle сада је власник два луксузна одмаралишта на острву, док је само два одсто острва у власништву становника и локалних власти.

Бивши власник Мурдок задржао је право на вjетрењаче за производњу струје на сjеверозападу острва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана