Топ 10: Најљепши мостови ФОТО

Departures Magazine
Топ 10: Најљепши мостови ФОТО

Мостови одувијек имају посебно мјесто у историји. Било да симболизују бјекство ка новим границама или нераскидиву везу између старог и новог, ова чуда архитектуре одузимају дах.

Једни као да пркосе природи премошћујући узбуркане воде или дубоке кањоне, други као да пркосе људском стању спајајући градове сукобљене око територије или идеологије.

Трећи су романтичне конструкције, омаж љепоти и умјетности колико и форми и функцији.

Ево 10 чудесних мостова које вреди прећи по избору Departures Magazine.

1. Кхају мост, Исфахан, Иран

Исфахан је један од најстраијих градова у Ирану и, у своје вријеме, један од најелегантнијих. Једнако љубак и шармантан је и Кхају мост на ријеци Зајандех, који је 1650. изградио шах Абас Велики, иначе градитељ многих чувених џамија и палата у граду.

Овај мост са 24 лука брзо је постао мјесто за романтично бјекство, гдје су се скривали љубавници.

Чак је и шах био толико очаран мостом да је тражио да се у њему изграде специјалне просторије за њега и његов двор.

2. Златна капија (Golden Gate), Сан Франциско, САД

Довршен 1937, овај мост је најпознатији симбол Сан Франциска - био је чак и на насловници Rolling Stone магазина 1975 - а годишње привуче преко 10 милиона посjетилаца.

Дужином од 61 метра премошћује Golden Gate мореуз и обојен је у „међународно наранџасту", да би могао да се види и кроз сталну маглу која прекрива град.

 

3. Ченгјанг (Chengxang), Санџианг округ, Кина

У провинцији Гуангси на југу Кине, мањински народ Донг изградио је традиционалне мостове „против вjетра и кише", који су спајали околна села али служили и као мjеста за вијећања, опуштање и размјену идеја, штитећи људе о локалних непогода.

Овај мост од дрвета и камена, завршен 1916, украшен је резбаријама и сликама у ходнику и дуж кровова пет павиљона.

4. Стари мост, Мостар, Босна и Херцеговина

Понекад је ствар у томе шта једно архитектонско благо симболизује а не само у камену и дрвету од кога је изграђено.

Стари мост је био кључна веза између Отоманског Царства и хришћанског Запада, спајајући Босну и Херцеговину и културно и физички.

Својеверемено описана као дуга која се уздиже до Млијечног пута, ова прелијепа грађевина од кречњака је више од 400 година надгледала Неретву.

Уништена је 1993. током рата и у међувремену је реконструисана. Данас је симбол мира и сарадње, али и подсјетник како крхке везе змеђу људи могу бити.

5. Стари мост (Ponte vecchio), Фиренца, Италија

Највиши и најстарији мост у Фиренци од камена и дрвета наткриљује ријеку Арно у њеном најужем току.

Дуж средњовјековног моста „висе" разне продавнице - до 16. вијека ту су били месари али када се војвода од Фиренце и Тоскане пожалио на мирис, месаре су замијенили златари (који су ту и дан данас).

Нацисти су 1944. добили наређење да сруше све фирентинске мостове; одлучили су да је Понте векјо превише лијеп да би био дигнут у ваздух, па су умјесто тога разнијели старе грађевине на крајевима моста.

6. Tower Bridge, Лондон, Енглеска

Изградња овог покретног моста дугог 83 м започела је као архитектонска заврзлама. Како је Источни дио града постајао све гушће насељен у 19. вијеку, граду је била потребна нова структура за прелаз низводно од London Bridge -а, али она није смjела да омета ријечни саобраћај.

Ријешење? Мост који може да се подиже и спушта.

Од 50 предложених архитектонских нацрта, изабран је овај и спроведен у дјело 1894, послије осам година конструкције.

У то вријеме био је највећи и најпрефињенији покретни мост икад саграђен који једнако спектакуларно изгледа и дању и ноћу.

7. Спирални мост (Helix Bridge), Сингапур

Најмлађи на овој листи је двогодишње технолошко чудо. Овај закривљени пjешачки мост је осмишљен у облику двоструке спирале у повезује сингапурску марину са одмаралиштем Marina Bay Sands.

Ноћу се трансформише у чудесну образовну структуру. Унутрашња спирала је прекривена стаклом и LED свијетиљкама. Парови обојених црвених и зелених слова представљају четири базе ДНК (аденин, цитозин, гуанин и тинин).

8. Мост уздаха (Ponte del sospiri), Венеција, Италија

Не бисте рекли гледајући га, али љупки барокни мост који премошћује Rio di palazzo има мрачно поријекло.

Саграђен је почетком 17. вијека од бијелог кречњака да би повезао инкивизиторе из Дуждеве палате са затвором преко ријеке.

Назван је Мостом уздаха јер се сматрало да је поглед на Венецију кроз решеткасте прозоре затвореног прелаза посљедњи призор спољашњег свијета који су затвореници видјели прије свог смакнућа.

Истина је, међутим, да су се у затвору налазили ситни криминалци које није чекала смртна казна.

Иронијом судбине, мост данас има специјално значење за љубавнике: локална легенда каже да ако се љубавници пољубе на мосту у сумрак, биће вјечно у љубави.

9. Мост Аламиљо (Puente del Alamillo), Севиља, Шпанија

Шпански архитекта Сантјаго Калатрава дизајнирао га је за Свјетску изложбу 1992. која је славила 500. годишњицу од Колумбовог пута у Америку.

Са својих 13 каблова мост се протеже 140 м у вис и спаја стару четврт Севиље са острвом Картуха, гдје је Колумбо живео док је планирао пут преко Атлантика.

10. Бруклиншки мост (Brooklyn Bridge), Њујорк, САД

„Овај мост је симбол генијалности и виталности становника Њујорка", казао је 1982. тадашњи градоначелник Велике јабуке Ед Кок.

129 година стар висећи мост од челичне жице, који повезује Бруклин и Менхетн преко Ист ривера, био је први своје врсте и симбол оптимизма тих времена.

Упркос низу трагедија (укључујући смрт водећег инжењера и још 26 жртава током 13-годишње изградње), када је отворен 1883. мост је хваљен због своје грациозности и назван осмим чудом свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана