Тиволи - град из бајке

Цвија Мркоњић
Тиволи - град из бајке

Прва асоцијација на Италију сигурно су свима Рим, колијевка цивилизације, и Милано, престоница моде, али надомак великог Рима налази се љупки градић у регији Лацио по називу Тиволи којег туристи жељни бајковитих љепота дословно опсједају.

Тиволи се налази на водопаду ријеке Анијене преко Сабинских планина одакле се пружа величанствен поглед на долину Кампања романа. Од главног града је удаљен око 30 километара, а у њему се налазе два мјеста свјетске баштине UNESCO-а Хадријанова вила и Вила d'Este које су ту изграђене због бајковитог пејзажа и близине Рима.

Вила d'Este је подигнута 1550. године на пажљиво бираној локацији, водопадима ријеке Анијене, а грађена је раскошно за ужитак владара. Ово здање одузима дах терасастим вртовима, базенима, водопадима и бројним фонтанама.

Међутим, жалосно је што је кардинал Иполито Десте, како би задивио своје госте богатством, руинирао Хадријанову вилу користећи као грађевински материјал за своју вилу мермер овог фасцинантног објекта.

Хадријанова вила налази се око 2,5 километара прије самог града, а овај величанствени комплекс датира из 153. године. Након цара Хадријана вилу су користили и многи други владари. Уништена је након пада Римског царства.

Данас је комплекс у рушевном стању, али упркос томе изгледа величанствено. У рушевинама се препознају остаци вртова, базена, театара и храмова који одузимају дах и враћају туристе у прохујала времена.

У овом љупком градићу љубитељи историјских здања могу још видјети дворац Рока Пија из 15. вијека, водопаде ријеке Анијене, Гргуров мост, вилу Манлио Вописко и вилу Грегоријану.

Покрајина Лацио

Лацио је регија у централној Италији са више од 5,5 милиона становника. Њено име потиче из племенских назива старосједилаца од којих су потекли стари Римљани. По римској митологији краљ Латин је дао име овој регији. Савремени језикословци тврде да назив потиче од ријечи стела - ширити, простирати се и изражава идеју "равне земље". Протеже се на 17.203 м2 на подручју између Апенина и Тиренског мора. У регији преовладавају брдовита и брежуљкаста подручја, док се долине налазе уз обалу.

 

Услуге                Цијене у КМ

Смјештај              од 80

Обилазак             вила од 20

Ручак         од               20     

Кафа                              од 5   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана