Сукоб у Украјини намеће нова ограничења максималне брзине?

ГС
Foto: Илустрација

У развијенијим земљама ЕУ све се чешће прича на тему нових лимита поводом максималне дозвољене брзине.

Мада су аутомобили све напреднији по питању активних система безбједности, регулатива се креће у супротном смјеру, вођена прије свега разним еколошким циљевима. Тако већ неко вријеме еколошки душебрижници инсистирају да би смањивање максималне дозвољене брзине на ауто-путевима посебно допринијело мањој емисији штетних гасова.

Поготово су ови “зелени” повици све гласини у Њемачкој, гдје постоје дионице аутобанова које немају ограничење по питању брзине. Ипак, војна операција Русије у Украјини довела је до нових проблема. Док Европљани размишљају о томе како би евентуално могли да надокнаде руску нафту и гас, стижу предлози за мјере штедње нафте, преноси Ауто Република.

Прије неколико дана имали сте прилику да у медијима прочитате мјере које је изнијела Свјетска агенција за енергију. Једна од тачки плана који је представљен јесте умањивање максималне брзине за најмање 10 км/х на ауто-путевима. То значи да би ускоро лимит могао пасти са 130 на 120 км/х, мада би у неким земљама (попут Шпаније) онда максимално ограничење износило 110 км/х.

Па, колико би се времена изгубило у путу уколико се примијене нова ограничења? У односу на вријеме које је потребно да се превали 100 км при брзини од 130 км/х, уколико би ограничење било 120 км/х на сваких 100 пређених км “изгубила” би се четири минута. Ако је лимит још нижи и износи 110 км/х, онда би на сваких стотину километара “нестало” шест минута.

Дакле, нису у питању драстичне временске разлике, а потрошња горива би могла бити поприлично нижа. Наравно, све је то само дио мјера које су предложене и ни на који начин нису правно обавезујуће, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана