Судан: Античке пирамиде откривају тајну краљевства Куш VIDEO

Агенције
Судан: Античке пирамиде откривају тајну краљевства Куш VIDEO

Испод 2.000 година старих остатака суданских античких пирамида недавно су пронађене гробнице и сто на којем су највјероватније приношене жртве Озирису, богу подземља.

Иако пирамиде данас представљају синоним за Египат, бројне древне цивилизације градиле су сличне структуре како би одале пошту преминулим особама.

Близу града Гематона у Судану, који је припадао кушитском краљевству, британски тим археолога, који ову локацију истражује већ 17 година, недавно је пронашао остатке 16 пирамида, испод којих су смјештене гробнице.

За разлику од Египта, гдје су пирамиде грађене искључиво као гробно мјесто фараона и припадника елитног слоја, у ова гробна мјеста била су похрањени и неки мање угледни чланови друштва.

Овакве конструкције грађене су од 800. године прије нове ере до пропасти краљевства, које се догодило око 400. године. Шест пирамида саграђено је од камена, а десет од опеке од блата.

На жртвеном столу уклесан је лик свештеника који нуди тамјан Озирису. Иако су припадници цивилизације Куш обожавали богове египатског порекла, суданске културе имале су свој сопствени идентитет чија су се обиљежја разликовала од египатских.

Ово откриће изузетно је значајно јер већина пирамидалних гробница и мастаба обично буде већ опљачкана прије него што постане предмет изучавања археолога.

Једина пирамида која је досад пронађена нетакнута садржала је посмртне остатке троје одојчади, као и 100 перли од керамике и фајанса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана