Странци очарани љепотом Сутјеске

Радмила Ђевић
Странци очарани љепотом Сутјеске

Фоча - Национални парк "Сутјеска" унаприједио је инфраструктуру и понуду, а то је уродило растом посјете туриста, чији је број утростручен у односу на прошлогодишњу сезону.

Са 8.000 ноћења и 13.000 долазака у овој години у "Сутјесци" задовољно трљају руке. Директор Зоран Чанчар каже да је сезону обиљежила разноврсност понуде и знатно већи број страних гостију.

- Новоизграђена инфраструктура одразила се и на бољи промет. Обогатили смо понуду планинског туризма, а нови објекти и катуни били су на располагању туристима. Многи страни гости, који су нас посјетили, рекли су да су очарани "Сутјеском" - рекао је Чанчар и додао да је ријеч о туристима из свих земаља бивше Југославије, али ту су и туристи из Белгије, Холандије, Италије, Француске, Енглеске, Словачке, Чешке и Мађарске.

- Захваљујући саобраћајницама преко превоја Чемерно број туриста који су у пролазу посјетили парк, односно транзитних туриста, је три пута већи - каже Чанчар.

Национални парк "Сутјеска" током цијеле године био је домаћин бројних манифестација попут "ОК феста", Самита волонтера Европе, "Парковијаде РС и Србије".

Руководство парка очекује да ће ускоро почети реконструкција објекта у којем ће бити смјештен Центар за едукацију, развој и истраживање из области екологије, шумарства, пољопривреде и руралног развоја, који би био наставна база факултета оба универзитета у РС.

- О том пројекту обавијестили смо надлежна министарства и Владу РС. Надамо се да ће тај пројекат бити реализован - рекао је Чанчар.

Према Чанчаревим ријечима, да би природне љепоте добиле потпуну валоризацију, потребно је уложити много више новца у маркетинг и промоцију.

- Радићемо на промоцији парка кроз сарадњу са туристичким организацијама. Морамо створити додатне услове како би "Сутјеска" била домаћин школа у природи и екскурзија, а бригу о културно-историјским споменицима и даље настављамо - каже Чанчар.

Топ дестинације

Национални паркови "Сутјеска" и "Козара" недавно су се нашли међу десет дестинација у БиХ које су посебне за туристе, а које је изабрала страница за путовања "travelison.com".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана