Стара скопска чаршија: Женски пазар

Danas.rs, Ружа Ћирковић
Стара скопска чаршија: Женски пазар

Трговина је доминантна делатност, дућани преовлађујући објекти, а свадба главни догађај око кога се врти посао у бројним продавницама Старе скопске чаршије.

На тим улицама ћете међу купцима, а у продавницама међу продавачицама чешће срести забрађене жене него у сарајевској Башчаршији.

Право и лажно злато тренутно су у великој моди свуда, па и на територији ове скопске трговачке и туристичке атракције. Златаре шљаштећих излога смењују се са продавницама подједнако бљештећих свечаних хаљина и текстила на метар, свеже пристиглог из Турске. Излози са раскошним златним, сребрним, лажним бисерима и чипком, богато окићеним деколтираним дугим хаљинама, којима сличне у тако великом броју и концентрацији можете видети још само у турској серији о Сулејману Величанственом најпре вас изненаде, а онда вам скопски саговорници објасне да албанске свадбе трају више дана, да се жене пресвлаче више пута у управо такве хаљине.

У каквим се приликама носе ове хаљине, питам младу продавачицу. О свадби, каже она. Млада? Не, каже она, друге жене. И колико је ова црна са попрсјем украшеним бисерима? Дванаест хиљада денара. У другој продавници млада забрађена продавачица ми такође објашњава да сребрна дуга, деколтирана хаљина за свадбе кошта 280 евра. Кад се вратим у Београд, читам да се одавде путује у Скопље по најатрактивнији накит.

Из финијег дела Старе скопске чаршије улази се у Битпазар на њеном северу где су постројене све саме привремене тезге, какво је правило на Битпазару од памтивека. Чега ту има? Е свега што вам само може пасти на памет. Замислите. Има. Замислите још једном. Има и то. Живина је једна преко друге као свеже нацепана дрва послагана по тезги. Не мари се много за савремене представе о хигијени. Неиспавани амали чекају крај својих четвртастих колица или вуку телевизор већ изашао из моде, али не и из употребе.

Једна преко друге наслагане колевке чекају купце. Питам се како ће реаговати јача половина док сликам једну забрађену жену. Не мари. Један део Битпазара назива се одувек Женски пазар. Почиње тезгом по којој су густо послагани калемови конца свих врста, дебљине и боја, шнале за косу и оне за причвршћивање марама забрађених жена, траке и украси од лажног злата. На следећој тезги су папучице као из старих турских времена. А ова дечја оделца скрећу ми пажњу, део су ритуала обрезивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана