Шта смијете понијети у пртљагу ако путујете у Хрватску и Црну Гору

ГС
Шта смијете понијети у пртљагу ако путујете у Хрватску и Црну Гору

Грађанима БиХ једно од најпривлачнијих одредишта за љетовање, али и најближих је Јадранско море, а ако изузмемо ковид правила за прелазак границе, намеће се ново питање - шта се може пренијети у личном пртљагу?

Хрватска

Ако сте планирали на мору мало роштиљати те понијети неколико килограма меса за ову активност, било би добро да одустанете, посебно ако одлазите на море у Хрватску јер ова земља, чланица Европске уније, не допушта унос меса, млијека и млијечних производа на своју територију, док су остали прехрамбени производи углавном допуштени у ограниченим количинама.

Ако се спремате за љетовање у Хрватској, биће вам допуштено у свом пртљагу понијети два килограма млијека у праху за бебе, хране за бебе и хране за посебне потребе по особи, производа животињског поријекла као што су мед, јаја, производи од јаја, месо пужева, жабљи краци - 2 кг по особи, до 20 кг рибљих производа, до 125 г кавијара, свјежег воћа и поврћа (осим кромпира) до пет килограма.

У личном пртљагу могу се носити хљеб, колачи, кекс, чоколада и кондиторски производи (укључујући слаткише), под условом да ништа од тога није пуњено производима од меса. Уз посједовање медицинске документације могуће је уношење готових лијекова за личне потребе путника у количинама потребним за лијечење највише до мјесец дана уз обавезну љекарску потврду.

Ова правила су на снази отприје, међутим, ове године посебну пажњу морате обратити на цигарете јер су услови од ове године знатно другачији.

Наиме, количина цигарета која се може без плаћања давања унијети у Хрватску није више двије штеке, него само двије кутије. Да се на ово правило посебно пази, увјерили су се путници из БиХ који су ових дана кренули до мора.

Оно што је битно напоменути - литар алкохола и двије кутије цигарета смију се пренијети у Хрватску.

Строга правила су и за алкохол и алкохолна пића, осим мирног вина и пива.

Допуштено је унијети, наиме, алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола већим од 22% вол. или неденатурирани етилни алкохол с удјелом алкохола од 80% вол. и више у количини 1 литре, потом алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола 22% вол. и мање до 2 литре, мирно вино 4 литре те 16 литара пива.

Држављани БиХ који путују у земље ЕУ и земље потписнице Шенгенског споразума, међу којима је и Хрватска, осим биометријског пасоша требају имати између 35 и 70 евра за сваки дан боравка у земљама Европске уније. Ако имате уплаћен смјештај за Хрватској, тај износ је 50 евра. У препорукама је наведено и да путници морају имати пасоше које вриједе најмање три мјесеца (у неким државама и шест).

Црна Гора

Током љетовања на црногорском приморју мораћете себи на туристичкој дестинацији осигурати месо и млијеко, док ће вам бити допуштено из своје земље донијети слаткише, тјестенину и остале некварљиве производе.

Моћи ћете понијети: пет килограма свјежег воћа и поврћа (осим кромпира), килограм сушеног воћа, поврћа, сушених гљива, сирове кафе, какаа, чајева, литру жестоког пића у оригиналној амбалажи, 5 литара флаширане воде, 2 литре осталог негазираног пића, 4 литре вина, 2 литре пива.

Можете унијети килограм конзервиране хране. Код цигарета правила су блажа него у Хрватској. Од дуванских прерађевина допуштено је носити 200 цигарета. Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама нужним за уобичајену терапију, и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације (историје болести, потврда љекара), преноси Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана