Шта имају заједничко Ирска, Титаник и свемир?

Б92, Guardian
Шта имају заједничко Ирска, Титаник и свемир?

Уколико се питате шта повезује Ирску, Титаник, пиво и свемир, одговор потражите у лику и дијелу аустронаута Криса Хедфилда.

Најпознатији по извођењу нумере „Space Oddity" Дејвида Боувија током једне од својих мисија у свемиру, астронаут Крис Хедфилд нови је промотер ирског туризма.

Национална туристичка организација Ирске позвала је астронаута почетком године да представи свијету љепоте ове европске земље, и средином марта представљени су први видео-снимци на којима Хедфилд открива чари Ирске.

Серијал снимака „Астронаутов водич кроз..." састоји се од четири видео-записа у којима Хедффилд открива одабране атракције Ирске, преноси Гардијан.

Тако смо у прилици да видимо његов обилазак Вајлд Атлантик Веја, али и посјету Белфасту и откривање тајни Титаника у бродоградилишту гдје је тај несрећни гигант изграђен.

Трећи снимак биљежи Хедфилдову посјету Даблину и мјесту гдје се прави чувено Гинисово пиво, док је посљедњи снимак остављен за спортске тренутке и упознавање са ирским херлингом.

„Крис Хедфилд је један од свега неколико људи који су видјели Ирску и из свемира, али ју је упознао и 'на Земљи'. Драго нам је да је доживио лијепе тренутке током свог боравка у Ирској и надамо се да ће нас поново ускоро посјетити", изјавио је ирски министар туризма Лео Варадкар.

Уколико се питате откуда Хедфилд у цијелој „ирској причи", ево одговора: током свог боравка у свемиру, астронаут је својевремено са својим пратиоцима на твитеру подијелио слику Ирске из свемира, уз коментар на ирском језику "Tá Éire fíorálainn" (Ирска је прелијепа).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана