Шшта сте ви радили са 14 година?

Б92
Шшта сте ви радили са 14 година?

Да ли се сјећате како сте проводили љетњи распуст када сте имали 13, 14 година? Шта су биле ваше највеће бриге? У коју сте се авантуру упустили? Да ли то уопште може да се мјери са авантуром младе Лауре Декер.

Све је почело прије скоро пет година када је Лаура доспјела у центар пажње холандских, али и свјетских медија. Њена жеља била је да оплови свијет, сама, у малом једрењаку, и није жељела да одустане од тога.

На пут су јој се нису испречили родитељи, како то обично бива у случају многих тинејџера, већ су јој након дугих разговора пружили велику подршку. Ипак, Лаура није могла одмах да се отисне у авантуру свог живота јер су социјалне службе изразиле велику забринутост за живот дјевојчице.

Цио случај доспио је и на суд, па је након бројних провјера и свједочења, Лаури скоро годину дана касније дозвољено покори свјетске таласе. Тако се она вратила на своје почетке, јер је стицајем околности, ова дјевојчица рођена баш на отвореном мору, гдје је и проживела прве године свог живота.

Био је то почетак авантуре дуге 27.000 миља која је ову дјевојчицу одвела на невјероватан пут око свијета.

Како се вијести данас смијењују брзином свијетлости, тако је и њена авантура била слабо пропраћена након што се слегла прашина око судског процеса.

Због тога је мало познато да је све вријеме током боравка на океану Лаура водила својеврсан видео-дневник. Њене дане снимала је малена камера која је биљежила како невјероватне заласке сунца, тако и застрашујуће таласе против којих се Лаура борила.

Након што је авантура успјешно завршена, Лаура је отпочела сарадњу са редитељком Џијијен Шлесингер. Њих двије упознале су се на једној од Лауриних станица током пловидбе, и када је цијела прича добила срећан крај, Џилијан је одлучила да је преточи у документарац.

Тако је настао документарац "Маidentrip" који је премијерно приказан прошле године, а након учествовања на фестивалима широм свијета, 17. јануара стиже у одабране америчке и европске биоскопе.

"Чињеница је да је Лаура једно заиста невјероватно биће са изванредним способностима, вјештинама и животним искуством које јој је омогућило да успјешно изведе све ово", изјавила је Шлесингер за амерички магазин Тајм. "Овај филм је веома позитивно представљање њене приче, слава у част њеног подвига, али говори и о томе шта је све могуће а шта немогуће за нас, остале смртнике."

Завирите у део Лауриних авантура кроз трејлер за филм "Maidentip" и покушајте да се присjетите шта сте ви радили са 14 година. Да ли то може да се пореди са Лаурином пловидбом?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана