“Српско море” код Великог Градишта драже од Јадрана

Милош Васиљевић
Foto: Д. Поздеровић

Смјештено на само два километра од центра општине Велико Градиште, Сребрно језеро прави је драгуљ Браничевског округа на десној страни Дунава и туристичка атракција коју посјећују како домаћи, тако и страни туристи.

Зборно је мјесто и многобројних спортиста, који хрле да посјете ово језеро настало прије више од четири деценије, па с обзиром на то да Србија нема излаз на море, туристи су га прозвали и “српско море”.

Мјештанин Бошко Богдановић живи уз само шеталиште и за “Глас Српске” истиче да је посљедњих десетак година ово мјесто доживјело својеврсну експанзију од једног просјечног мјеста до дестинације која је на самом врху туризма у Србији. Људи су препознали овај крај и језеро као атракцију.

- Језеро је направљено када је прављена Хидроелектрана “Ђердап”, у суштини да нас заштити од Дунава. Настало је као некадашњи речни рукавацрукавац који је данас затворен двема бранама. Мени је кућа испод нивоа Дунава, они су нас штитили од реке, која је шест метара изнад нивоа језера. Један Титов доктор Бесара је први имао викендицу и он га је назвао Сребрно језеро, јер је он био сам на језеру, па пошто је стајаћа вода, она посребрни када је обасјава сунце и тако је дошло до самог имена - рекао је Богдановић и нагласио да је то било крајем седамдесетих.

Ренесанса самог језера, које је у облику неправилног лука, кренула је посљедњих година уз комплетан пратећи садржај, па се сада могу похвалити и туристима који долазе изван подручја Балкана.

- У последње време права је помама за зидањем апартмана и хотела. Ово је једна од две најпопуларније летње дестинације у Србији, ако не и најпопуларнија. Генерално, мислим на овај крај наше земље. Реновирани су Виминацијум, Рамска и Голубачка тврђава, манастир Тумане, Лепенски вир, тако да овде, ко год дође, треба му најмање пет-шест дана да обиђе све то и ужива у прелепој природи - нагласио је Богдановић и додао да је овдје заступљен туризам од дјечијег, спортског па све до конгресног.

Нишлија Синиша Миловановић на Сребрном језеру проводи четири-пет мјесеци годишње, док остатак проведе у граду на Нишави. За “Глас” каже да је “српско море” права атракција, гдје долазе све генерације да уживају, па за свакога има посла ако хоће да ради.

- Имам овде апартмане, па будем константно од почетка до краја сезоне. Сезона увелико почиње када се деца распусте и траје све до септембра, чак и октобра. Овде људи живе сасвим коректно, лети се тражи кревет више - истакао је Миловановић.

Није било паузе ни када је била пандемија, додуше, према његовим ријечима, тада су у највећој мјери долазили домаћи туристи.

 - И док је корона трајала, све је било пуно, чак и у септембру и октобру. Било је прелепо време. Морале су се маске носити, али су плаже биле пуне - рекао је Миловановић.

И Пожаревљанин Александар Марић ово мјесто посјећује пуне четири деценије. За “Глас” каже да ужива у природи и чистој води.

- Некада сам долазио и са децом, сада на Сребрно језеро доводим и унуке. Овде је прави рај, све је чисто и дотерано, а на сат и мање вожње од куће, за мене представља својеврсну оазу мира. Вода је већ топла, тако да се унуци увелико купају, а и ја с њима - рекао је Марић.

Београђанка Марија Матић своје Баново брдо често у љетним данима замијени овим крајем. Према њеним ријечима, није ни чудо што велики број људи посјећује ову атракцију.

- Прелепо је овде. Градску вреву и гужву заменимо североистоком земље. Имамо манастире, прелепе тврђаве и ово наше језеро које је права атракција. Немамо море, али имамо ово језеро које одмила и називамо “српским морем”. Долазимо овде са породицом, некада само на дан, некада викендом, али и дуже. Увек уживамо и радо му се враћамо - казала је Матићева.

Поред тога што посјетиоци могу да уживају у купању, ту су и аква парк, туристички брод, ресторани и кафићи, виле и апартманско насеље, тениски терени, марина, као и зоне забаве, рекреације и здравља. Уз домаће туристе најчешће посјетиоци су из - Републике Српске.

Спортисти

Велико Градиште изњедрило је и велике спортисте, а поред њих, и они који нису рођени у овој општини одлучују да своје љетне кампове одржавају управо на Сребрном језеру.

- Имамо овде и познати “Тео 4” кошаркашки летњи камп прослављеног кошаркашког аса Милоша Теодосића. Марина Маљковић је такође овде имала свој камп. Сребрно језеро је главни тренинг центар за све репрезентативне кајакаше, веслаче. Најпознатији спортисти из Великог Градишта су Слободан Боба Ковач, покојни Миодраг Мишко Марић и Славица Ђукић - рекао је Бошко Богдановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана