Српске тврђаве као из бајке

Novosti.rs
Српске тврђаве као из бајке

Крените мапом средњовјековних утврђених градова, који свједоче о бурној прошлости. У централном и јужном дијелу наше земље налазе се изузетна камена здања.

Србија је земља средњовековних тврђава, али их туристи, како домаћи тако и страни, нажалост ретко када посјећују. У нашој земљи може се видјети 89 остатака старих градова, римских кула, утврђења и замкова. Сада вам представљамо знамените утврде у централној и јужној Србији. У њима најбоље може да се види колико је била моћна немањићка Србија, пишу Новости.

Маглич- Налази се на десној обали Ибра, око 16 километара од Краљева. Претпоставља се да је дјело краља Уроша Првог. Смјештен је на уском платоу стеновитог гребена, а са три стране окружен је реком и ровом. Има седам масивних кула и донжон кулу, а зидови су дебели два метра. Бранио је Сопоћане и Студеницу. Данас могу да се виде рушевине палате и Црква Светог Ђорђа.

Манасија - Да би заштитио задужбине, деспот Стефан Лазаревић је око манастира Манасија подигао јако утврђење, које је најбоље очувани објекат војне архитектуре Моравске Србије. Тврђаву је изградио у клисури ријеке Ресаве коју надвисују брда Пасторак и Маћија. На високим зидинама се налазило 11 кула, а највећа је Деспотова кула. Манастир са утврђењем удаљен је четири километра од Деспотовца.

Стари Рас - Лоциран је на брду Градина, 11 километара од Новог Пазара. Изграђен је у 12. вијеку, у вријеме цара Јована Комнина. Ту се налазе три археолошка локалитета: утврђење на Градини, пећина с Манастиром Св. архангела и насеље Трговиште. Тврђава Рас је најстарија грађевина војне архитектуре средњовјековне Рашке и средиште српских владара. У манастиру у пећини чувало се чувено Вуканово јеванђеље, а ту су и остаци фресака из 13. вијека. Насеље је било активно и под Турцима, све до краја 17. вијека.

Козник - Овај средњовјековни град је у рушевинама, а некада је био међу најљепшим утврђењима. Изграђен је на стрмој планинској коси (на 922 метра надморске висине). Од Алексинца је удаљен 11 километара (до њега води асфалтни пут). Утврђен је још у вријеме Келта, али данашњи остаци су из 14. вијека. Лазар Хребељановић је овде често боравио, као и Радич Поступовић (Раде Облачић или Рајко од Расине). Очувано је неколико кула, као и четири бунара с питком водом. Био је изузетно значајна стратешка тачка с које су контролисане комплетна Жупа и долина Расине.

Нишка тврђава - Почетком 18. вијека саградили су је Турци на римским и средњовјековним темељима. Грађена је од камена из оближњег Хумског мајдана, али су уграђивани споменици и саркофази из ранијих епоха. Има четири велике капије: Стамбол, Београдску, Видинску и Велику капију, и све су добро очуване. Опасана је великим шанцем који се пунио водом из Нишаве. Унутар тврђаве налазили су се насеље с дућанима, богомоља, касарне и остале грађевине за војне потребе, али су очуване само барутана и џамија Бали-бега.

Петрус - Налази се 11 километара од Параћина и окружује га ријека Црница. Његови владари су били жупан Вукосав и његов син Цреп, а овдје су нађени и римски бакрењаци. Било је и византијско утврђење, а у 10. вијеку су се населили монаси испосници. Нова тврђава је саграђена у доба Стефана Немање. Тврђаву је од жупана Вукосава добио син Цреп који је одолијевао Турцима до Косовског боја, када ју је заузео Муса, Бајазитов син. Према легенди, овдје су палили велику ватру чим примјете Турке, како би дим видео кнез Лазар у Крушевцу.

Марково кале - Марков град је тврђава само четири и по километра удаљена од Врања. По легенди, овај средњовијековни град припадао је Краљевићу Марку, који је, када су стигли Турци, са Шарцем скочио на планину Пљачковицу и заплакао. Међутим, утврђење је старије - из доба цара Јустинијана.

Пиротски град - Подигнут је у вријеме кнеза Лазара, како би се спречио продор Османлија у централну Србију. Назива се и Момчилов град, а овдје је сниман и дио филма "Бој на Косову".

Звечан - Средњовјековни град Звечан је у рушевинама, а налази се код Косовске Митровице (под управом унмик-а). Доминира долином у којој су се укрштали важни каравански путеви. Први пут се помиње у вези с борбама на Косову пољу између 1091. и 1094. године које је предводио жупан Вукан. Горњи град се налазио на самом врху брда, а нижи појас је имао зидине ојачане кулама. Сачувани су донжон кула, Црква Светог Ђорђа и цистерне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана