Србин до Лондона препешачио 2.500 километара!

vesti-online
Србин до Лондона препешачио 2.500 километара!

Франкфурт - Милован Милутиновић (64) Супермен из Ужица је учесник Олимпијских игара. Нико га није звао, нити се квалификовао, али учествује. На свој начин. У Лондону се појавио послије, ни мање ни више, него 2.467 препешачених километара. Или, како је израчунао, послије нешто више од 50 милиона корака.

Стигао је са шапком официра старе српске, краљевске војске на глави и заставом Србије на раменима. На леђима ранац тежак 40 килограма. Са тим теретом пешачио је сваког дана између 40 и 70 километара: Ужице, Ваљево, Срем, Суботица, Мађарска, Аустрија, Њемачка, Француска, Белгија (бродом преко Ламанша), Лондон.

Милован је кренуо на своје епско олимпијско путовање у априлу, са 40.000 динара (344 евра!) у џепу ("сви спонзори ником поникоше"), спавао у свом џаку по европским лединама, крај друмова, испод мостова. На малом "примусу" (ријешо са боцом плина) кувао је и пужеве у војничкој посуди покупљеној на отпаду.

- Два месеца сам спавао по каналима и стајама, међу кравама се гријао. Ноћио у врећи коју су ми у Ужицу поклонили људи који су ратовали на Косову. Устајем у 5. ујутро, па... пут под ноге. Кувам кад могу на плинској боци, углавном качамак, али ми је главна храна млеко и риба - рекао је кршни Милован, који је у Ахену преноћио код дописника "Вести" Илије Вукосављевића.

Током одмора у Ахену појсетио је и тамошњи храм Вазнесења Господњег гдје га је топло дочекао и пригодним прилогом испратио свештеник Славенко Савић. Супермен је обећао да ће на јесен у Линденшајд доћи "на четири точка" и добрим људима се захвалити правом ужичком препеченицом.

Тако је Милован, пјешачио и пјешачио Европом... Загазио је Милован увелико у седму деценију, али су га ноге носиле као да је маратонац у двадесетим. Милован се нада да ће у Лондону људи из Гиниса забиљежити његов свјетски рекорд - трчање на 100 метара носећи терет од 200 килограма!

Шта га је то понијело да, без новца и подршке, крене са 40 килограма терета на себи, на пут од 50 милиона корака?

- Желим да дођем до Жака Рога, председника Олимпијског комитета и Гинисових људи, да им покажем шта је у стању један човек од 64 године. Да афирмишем вередност здравог живота. Нису мени, ни Олимпијада ни Гинис циљеви сами по себи. Хоћу да промовишем здравље као највећу вредност човека - одговара Милован.

И зато - пажња! Кад почне Олимпијада, ако на ТВ екранима спазите да у трци на 100 метара, човјек са џаковима цемента на себи и побјеђује за прса испред свих, то није, Хусеин Болт - то је Милован, задња пошта Ужице.

Олимпијска форма

Олимпијску форму достигао је још у оно вријеме кад је на тргу у Ужицу постигао свјетски рекорд у трчању на стотину метара. Тих стотину метара претрчао је за 67 секунди. Јесте, свјетски рекорд на 100 метара држи Хусеин Болт, али "ужички супермен" је својих 100 метара претрачао са 200 килограма на себи (!): четири џака цемената од по 50 кила - два испод пазуха, а по један окачен упртњачама на леђа и груди!

Шиптари добили батине

Милован је једине непријатности имао приликом боравка у Ефердингу, у Аустрији, гдје је преноћио. Напали су га непознати људи, док се припремао за починак.
- По говору бих рекао да се ради о Шиптарима. Очигледно су ме препознали по српским обележјима, застави и шајкачи и покушали да ме повреде. На срећу, вешто сам се одбранио, очигледно нису очекивали да сам кадар да им се супротставим. Био је мрак, па нисам сигуран да ли их је било више од двојице. У сваком случају одмах су побегли пошто сам једног ударио - испричао је Милован Милану.

Лична карта

Лични опис: Милован Милутиновић, Ужице. Крвни притисак 120 са 80, под пуним оптерећењем! "Побјегао гробару са лопате"; слабашног здравља, неухрањен, са 49 килограма тјелесне тежине у 19. години живота - неспособан за служење у војсци бивше Југославије. У двадесетој почиње да се бави боди-билдингом. У тридесетој, вицешампион Југославије у боди-билдингу. У педесетој, црни појас (карате) - први "дан". У 55, "дуги дан". У 60, "трећи дан". Код љекара није био већ 41 годину. Никад није попио кафу, чашицу алкохола или попушио цигарету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана