Спектакуларне цркве свијета ФОТО

Aгенције
Спектакуларне цркве свијета ФОТО

Архитектура храмова, цркава, богомоља и осталих грађевина предвиђених за молитву вјерника често својим изгледом одражава грандиозност "више силе".

Протеклих година архитекти су баш пустили "машти на вољу" и представили пар невјероватних дизајнерских рејшења цркава. Неке од њих експерти компаније "Емпорис", базе података зграда широм свијета, посебно су издвојили у избору најспектакуларнијих цркава модерне архитектуре и дизајна.

На списку су капела у Седони (Аризона), позната и као "Беверли Хилс међу стијенама", капела у јапанском Хокуту која имитира облике из природе - лист, или нова синагоге (Neue Synagogue) у Мајнцу, која је у облику хебрејске ријечи Кедусхах – "благослов".

 

Катедрала " Metropolitana Nossa Senhora Aparecida" је римо-католичка црква у Бразилији. Дизајнирао ју је славни Оскар Нимајер и састоји се од 16 бетонских стубова.

" Cathédrale de la Résurrection" римо-католичка катедрала у француском Еврију, дјело је архитекте Марија Ботата.

"Капела Светог крста" је римо-католичка црква саграђена у брдима Седоне у Аризони, а дјело је "Anshen + Allen" бироа. Црква има надимак "Беверли Хилс међу стенама."

"Iglesia Parroquial en Rivas Vaciamadrid" у Мадриду је позната по необичној боји рђе на фасади.

Раније позната као "Црква Милосрдног Бога Оца" (Dio Padre Misericordioso) данас је "Јубиларна црква" у Риму. Одликује је необичан асиметричан дизајн, дело "Richard Meier & Partners Architects LLP".

"Капела лист" у јапанском Хокуту дело је архитекте Клајна Дитама - има двије "шкољке", једна је направљена од стакла, док је друга перфорирана са 4,700 рупа.

"Temppeliaukio" лутеранска црква у Хелсинкију често се користи и за концерте.

Капела САД ваздухопловне академије у Колораду Спрингсу је одличан примјер модерне архитектуре. Састоји се од 17 торњева, а сваки садржи 100 идентичних тетраедара и има посебне капеле за различите религије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана