Солун - град са хиљаду лица

Приредио: Александар Поповић
Солун - град са хиљаду лица

Солун многи описују као шарен, узбудљив, необичан, космополитски град, који је у исто вријеме тајанствен, загонетан, недокучив и неухватљив.

Један је од најстаријих градова Европе и има статус друге грчке престонице. По величини је други град у Грчкој, послије Атине, има велики историјски значај, а и данас је најзначајнија трговачка лука за читаву југоисточну Европу. Град се простире дуж Солунског залива на око 17 километара и састоји се од 13 градских општина. Солун је град компликоване историје, који су осим Грка својим сматрали и Византијци, Млечани, Турци, Јевреји, Јермени...

ГРАД ЈЕ ПОЗНАТ ПО многобројним споменицима и зградама из ранохришћанског и византијског периода, који су 1988. године уписани на UNESCO-ов попис мјеста свјетске баштине у Европи, али и по споменицима из отоманског периода. Најпознатије знаменитости су црква Светог Димитрија (Хагиос Деметриос) из седмог вијека, Галеријев славолук и гробница изграђени почетком четвртог вијека и црква Свете Мудрости (Аја Софија) из трећег вијека, једна од најстаријих грађевина у граду. Ту су и Тригонијски торањ, Стара Агора, Ротунда, Римска палата и Хиподром, као и градске зидине.

Аристотелов трг је срце Солуна. Излази на улицу Тзимитзки која представља главну шопинг зону. Симбол Солуна је Бијела кула. Саграђена је крајем 15. вијека на мјесту старог Византијског торња.

Град је богат и музејима, а ако желите да се добро упознате са прошлошћу града, обавезно посјетите Византијски музеј, који је 2005. године изабран за најбољи у Европи.

ЛИНИЈА ОБАЛЕ НАЈБОЉА је за почетно упознавање града, а треба кренути од Бијеле куле у којој је данас смјештен занимљив, модеран музеј града дуж обале гдје се нижу луксузне стамбене зграде, локали, ресторани... То је најлуксузнија улица града.

Град има широко шеталиште уз море. Ондје су споменици знаменитим људима Грчке. Дио града, унутар градских зидина има очувану османску архитектуру. Тај се дио зове Горњи град (Ано Поли). Ту је и некадашње јеврејско насеље, Лададика, с малим кућама.

ЗА СРБЕ ЈЕ СОЛУН посебно значајан као мјесто успомена на најславније странице националне историје, па обавезно посјећују војничко гробље Зејтинлик. Гробље се налази у улици Лагада, а о њему се и дан данас брине породица Михаиловић, која је чувала и одржавала ово гробље и у протеклих 80 година. На гробљу је сахрањено више од 20.000 војника, од којих 8.500 Срба.

ХРАНА У СОЛУНУ, како многи кажу, једна је од најбољих у читавој Грчкој. Ноћни живот града, богат је, бучан и врло разнолик - од бродова дискотека до задимљених алтернативних клубова. У граду има много трговина у којима можете купити слике, тамјан, књиге…

Ипак, иако Солун излази на Егејско море, сам град нема плажу, тако да ако вам је до сунчања и купања можете отићи у неко од околних мјеста која су на пар километара од Солуна.

Историја

Град је око 315. године прије нове ере основао Касандер, краљ Македоније на мјесту старог града Терме и на 26 других околних села. Назвао је град по својој жени Тесалоники, сестри Александра Великог, а град је био провинцијска пријестоница и важна морска лука. Солун се почео нагло развијати и у другом вијеку прије нове ере добио је зидове.

Услуга                                                                          Цијена

 

Повратна авионска карта                                              од 220 КМ

Ноћење са доручком                                                     од 40 КМ

Ручак у таверни                                                             од 30 КМ

Грчка кафа                                                                    од 3 КМ

Сокови                                                                          од 3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана