Софија - срце Балкана

Данијела Стоканић
Софија - срце Балкана

Софија, главни и највећи град Бугарске, налази се у западном дијелу земље, у подножју планине Витоша. Она има

богату историју, диван пејзаж, лијепу архитектуру и привлачи посјетиоце током цијеле године.

Историјски споменици испуњавају улице Софије, као што је екстравагантна црква Александра Невског која се налази у срцу града. Има доста музеја и галерија које излажу умјетничка дјела и предмете бугарске историје.

Црква Бојана налази се на периферији Софије, а састоји се од три зграде. Фреске у овој другој цркви, насликане 1259. године, чине је једном од најважнијих колекција средњовјековног сликарства. Ово мјесто је једно од најкомплетнијих и савршено очуваних споменика источноевропске средњовјековне умјетности.

Храм Александра Невског један је од највећих православних храмова у свијету. Он је симбол не само Софије, већ и Бугарске, а самим тим је и најпосјећенија туристичка атракција. Добио је име по светом Александру Невском, заштитнику цара и његове породице. Унутрашњост је дивно и богато украшена најбољим материјалима увезеним из иностранства.

Витоша је најпосјећенија планина Бугарске. Красе је борове шуме и веома стјеновити виши предјели. Може се похвалити мноштвом обиљежених стаза кроз шумско подручје. То је идеално мјесто за излете и шетњу.

Црква Светог Николаја један је од најелегантнијих и најљепших хришћанских храмова у Бугарској. Њене позлаћене куполе дају јој још већи шарм и елеганцију. Богату унутрашњост цркве осликали су руски умјетници.

Софијска минерална купатила, позната и као турска купатила, саграђена су између 1911. и 1913. године. Својом елегантном пругастом фасадом и керамичким украсима подсјећају на дизајн средњовјековних цркава Несебара. У централном дијелу малог трга између купатила и џамије Бања Баши налази се модерна чесма, гдје становници пуне своје боце бесплатном топлом минералном водом.

Купохоличари ће обожавати тржни центар ЦУМ, у коме су смјештени многи луксузни брендови, а моћи ћете да купите и неке традиционалне поклоне. Смјештајне опције су различите, од самосталних угоститељских брвнара и једноставних породичних пансиона до екстравагантних и луксузних хотела са пет звјездица. Софија има велики број ресторана који одговарају сваком буџету и свим укусима.

Бугарска кухиња користи свјеже сезонско поврће, биље, воће и млијечне производе. Посјетиоци који желе да пробају аутентичну бугарску храну требало би да пробају јела као што су ђувеч, киополу или пинђур. Бугари имају и многе необичне слаткише и десерте у понуди, укључујући и алву, гараш торту и популарне баклаве.

Историја

У посљедњем миленијуму прије нове ере трачко племе Серди населило је подручје данашње Софије и назвало свој град Сердонполис или Сердица. Древни град је постојао на мјесту данашњег центра Софије, у близини љековитих топлих извора. Археолошки налази показују да је град Сердонполис имао праву мрежу улица и насеља у данашњој Софији, док је централно утврђење било на највишем положају долине. У првом вијеку прије нове ере римске легије освојиле су ово подручје. Током три вијека Сердица је постала лијеп, добро планиран и богат град са мноштвом јавних пријатних мјеста.

Услуге                                              Цијене

Смјештај                                       од 20 КМ

Кафа                                               1,50 КМ

Ручак                                                 15 КМ

Сок                                                     3 КМ

Брза храна                                       2 КМ

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана