Сочи - понос Русије

Данијела Стоканић
Сочи - понос Русије

Сочи, град који се налази на црноморској обали и једно од омиљених мјеста за одмор и провод како домаћих, тако и страних туриста, пун саобраћаја, вишеспратница, с урбаним ставом, ове године је и домаћин Зимских олимпијских игара.

Неких 45 километара сјеверно од Сочија налази се скијалиште Краснаја пољана или Црвена пољана, гдје је могуће скијати све до априла. Сочи је, иначе, родно мјесто Лава Толстоја.

Богати улагачи су се јако потрудили да претворе Сочи у одмаралиште свјетске класе. Успјели су у томе, иако су се налазили миљама далеко од обале Црног мора.

Наравно, љети је могуће отићи на сјајан кавкаски трекинг по чистом ваздуху, далеко од морске вреве. Не треба пропустити ни величанствени манастир Нови Атос у мјесту Питсунда, окружен чемпресима, морем и брдима.

Руска елита и радничка класа сусрећу се овдје, као што се мијешају и санаторијуми са луксузним вилама, "Радисон" хотели са радничким одмаралиштима и "мерцедеси" са "москвичима". Додуше, овдје се стиже искључиво авионом.

Смјештај је могуће наћи у свим варијантама, од најјефтинијег до суперлуксузног. Сочи у цјелини припада националном парку, што говори само по себи. Интересантна ствар је да се у руским туристичким часописима увијек може видјети реклама "Ако сте мислили да ћете доласком у Сочи прекинути своју позоришну сезону, преварили сте се! Позориште у Сочију организује свакодневно гостовања врхунских позоришта из остатка Русије, али и Украјине, као што су: Бољшој театар, балети, Петроградска опера... Неће вам бити досадно!".

Разлика у балканској и руској цивилизацији је велика, стога покушајте да превазиђете предрасуде, иначе ћете бити врло изненађени нашим ниским нивоом културе и понашања. Неки од фестивала у Сочију су већ легендарни: Кинотавр, филмски фестивал, али и модне ревије или Фестивал пива. Један од специјалних доживљаја је одлазак у Адлер, равничарски град поред Сочија, у коме су плаже најљепше, у коме нема толико гужви и тек се почиње са масовном градњом хотела и клубова. Адлер је идеалан за породични одмор уколико заиста желите одмор.

Занимљивости

У знаку припрема за Олимпијаду у Сочију Руси су се досјетили да размрдају грађане који путују метроом тако што ће им издати карту по цијени од 30 чучњева. Апарати испред којих је постављена плава стаза постављени су тако да путник стане пред камеру и направи 30 чучњева и заради своју карту за превоз. Грађани су лијепо прихватили овај изазов. Зимске олимпијске игре у Сочију 2014. почињу 7. фебруара, а трају до 23. фебруара.

Услуге                           Цијене

Смјештај                        од 100 КМ

Вечера                                  50 КМ

Кафа                                        4 КМ

Чај                                           4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана