Смјештај у љубавним мотелима и фавелама

Тања Милаковић
Смјештај у љубавним мотелима и фавелама

Љубитељи фудбала који ће доћи у Рио де Жанеиро због првенства могу да се надају да ће наћи смјештај по пристојној цијени, док год им не смета да преноће у љубавним мотелима, сиротињским четвртима или камповима.

С обзиром на то да је до почетка такмичења остало мало више од мјесец, љубитељи фудбала се муче да пронађу смјештај у Рију, гдје су цијене преосталих хотелских соба нагло порасле.

- То је апсурдно - каже Нијемац Рафаел Руланд, који је био на два посљедња првенства. Он је пронашао собу послије вишемјесечног трагања по Аирбнбу, интернет страници за издавање смјештаја.

- Неки људи су наплаћивали четири или пет пута више од нормалне цијене. У једном тренутку сам помислио да можда не вриједи отићи само због огромних трошкова за смјештај - каже Руланд.

Од 600.000 страних туриста који се очекују у Бразилу за вријеме Мундијала, преко двије трећине ће боравити у Рију, упркос томе што их чека само 21.639 хотелских соба и високе цијене. Они који још нису резервисали собу, то сада могу да ураде за најмање 700 долара.

Међутим, имају и друге могућности. Међу њима су и бројни љубавни мотели, намијењени бразилским паровима који желе да се скрију од својих родитеља или супружника. Љубавни мотели обично наплаћују по сату, али неки сада нуде могућност вишедневног боравка.

Неки, попут мотела "Мидвеј" и "Шалимар", промијенили су изглед соба како би умјесто љубавника привукли породице.

Соба у мотелу "Малага", у који се улази кроз гаражу, може се резервисати за 200 долара на ноћ када се игра финале првенства.

Друга опција су сиротињске четврти Рија - фавеле. Соба у гостињској кући, из које се пружа поглед на плажу, обично се може резервисати за 23 долара на ноћ, али је то сада могуће за 138 долара.

Трећа опција су шатори. Једна група британских досељеника је подигла камп близу плаже, и већ је 75 одсто капацитета резервисано за прву половину првенства које почиње 12. јуна и трајаће мјесец.

Бразилска хотелска индустрија се посљедњих година није развијала због слабих инвестиција, јер су се предузимачи одлучивали за уносније стамбене и канцеларијске пројекте Проблем је највећи у Рију, гдје су бирократске препреке и мањак земљишта за градњу у главним туристичким областима оставио град у оскудици са креветима за вријеме великих догађаја.

Међутим, ситуација у Рију не односи се на цијели Бразил. У неким другим градовима у којима се играју утакмице Мундијала, добар смјештај је и даље доступан.

У Салвадору, популарној туристичкој дестинацији на сјевероисточној обали, соба у хотелу са четири звјездице уочи меча Шпаније и Холандије може се наћи за 220 долара.

Највеће изненађење је можда Сао Пауло. Највећи бразилски град има дупло више соба од Рија и мучи се да их попуни током првенства.

- Сао Пауло је град намијењен за пословна путовања - истиче портпарол FOHB групе која заступа највеће хотелске ланце у Бразилу Пабло Торес. Међутим, велики корпоративни догађаји и конференције се неће дешавати за вријеме Купа.

Студија FOHB показује да је само десет одсто хотелских соба и даље доступно у Рију, док је у Сао Паулу доступно 64 одсто соба. Међутим, поједине љубитеље фудбала треба убиједити да оду у Сао Пауло.

- Сао Пауло? Хмм.. не. Немам ништа против тог града, али желим да идем на плажу - каже Руланд.

Већина смјештаја у фавелама, који се нуди туристима, лијепо је уређен декорисане, а неки од њих нуде одличан поглед на море и град испод.

- Мислим да многи људи који уобичајено не би размишљали о оваквој понуди сада су почели то радити због Свјетског купа. Високе цијене су их натјерале да траже алтернативе - објашњава Елиот Розенберг, Американац који води агенцију Фавела Ескпириенс и који проналази путницима собе за изнајмљивање у фавелама.

Корекција цијена?

Бразилски туристички одбор Ембратур примијетио је колико су цијене соба порасле и тражили су од FIFA, која организује Свјетски куп Рио 2014, као и од власника хотела да проуче и ревидирају астрономске цијене. Уочи предстојећег догађаја цијене соба су нарасле и до 600 одсто док просјечна цијена изнајмљивања собе током јуна у Рију износи 461 долар за ноћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана