Словенија "осванула" у промо споту за Италију

GS
Foto: Printscreen

Италијанско министарство туризма постало је предмет исмијавања након што је у споту који треба да промовише туристичку понуду Италије објавило снимак људи у Словенији, који пију словеначко вино.

Видео, дио кампање вриједне девет милиона евра коју је осмислила комуникацијска компанија Армандо Теста, нашао се на удару критика и људи на друштвеним мрежама и био је нашироко исмијан чак и прије него што се сазнало да је неки од промотивних материјала снимљен у иностранству.

Под називом "Опен то Меравиглиа", видио користи компјутеризовану "инфлуенсер" верзију Венере, симбола италијанске умјетности, као што је приказано у ремек-ђелу ренесансног мајстора Сандра Ботичелија "Рођење Венере".

Много модернија "Венера" носи мини сукњу и једе пицу док позира за неке од највећих туристичких атракција, попут римског Колосеума или фирентинске катедрале.

Историчар умјетности Томазо Монтанари назвао је рекламну кампању "гротескном" и "бесрамним расипањем новца", а корисници друштвених мрежа засули су снимак погрдним и подругљивим коментарима.

Али да ствар буде још боља, односно гора, у једном дијелу приказана је група младих људи на осунчаној тераси како пијуцкају вино, као идилична и типична италијанска сцена.

Бистром оку гледаоца, међутим, није промакло да је сцена снимљена у близини Копра, на Приморском у близини италијанске границе, а да је на боци вина на столу била етикета винарије Винакопер.

Компанија Армандо Теста није била доступна за коментар.

Министар туризма је критичаре спота назвао "снобовима", додајући да је приказивање Венере као "инфлуенсерке" покушај привлачења младих.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана