Словачка љепотица - Братиславa

Цвија Мркоњић
Словачка љепотица - Братиславa

Уколико се запутите у Братиславу, не дајте да вас разочара улазак у град, сиве, безличне зграде и запуштена природа.

У историјском језгру града, Старом Месту, дочекаће вас дворац из 11. вијека. Подигнут је 82 метра изнад Дунава и претрпио је више измјена. Након великог пожара 1950. године реновиран је у стилу Марије Терезије. У њему су крунисани аустроугарски цареви. С његових бедема пружа се поглед на метрополу и Дунав који свима одузима дах.

У подножју дворца налази се катедрала Светог Мартина, смјештена у центру Руднајевог трга, а овај готички храм служио је за крунисање краљева. Звона катедрале су у Првом свјетском рату била растопљена и од њих су прављени топови, сачувано је само једно звоно. Сада уз њега стоје реплике старих звона.

Обавезна је и посјета Староградској вијећници, вратима светог Михаела, романтичној Плавој цркви, чији је оригинални назив црква Свете Елизабете. Предивна Грасалович палата је резиденција предсједника државе, а њени вртови сада су јавни парк.

Готово цијели центар града је пјешачка зона, а главни трг носи назив Хлавне намести, гдје се налази Максимилијанова фонтана из 1572. године.

На тргу се налази и једна од бронзаних фигура, којих има више по граду, а најзанимљивији је "Посматрач", поред којег се налази табла са натписом "Man at work ", јер је често остајао обезглављен због непажљивих возача. Док шетате Братиславом срешћете и "Знатижељника", "Папараца" или "Уличног забављача".

"Нови мост" преко Дунава изграђен је 1971. године, а на врху необичне конструкције налази се ресторан "УФО", који заиста изгледа као свемирски брод. Ресторан се окреће, па гости за вријеме оброка могу да посматрају панораму града и околине.

Овај градић пјешице се може обићи за неколико часова, а разиграност и "душа" Братиславе никога неће оставити равнодушним.

Подаци

Братислава је главни и највећи град Словачке, те сједиште братиславске покрајине. Удаљена је само 60 км од Беча, а прије Првог свјетског рата његово предграђе било је повезано с Братиславом електричним трамвајем. Беч и Братислава су најближи главни градови у Европи, а границе Братиславе готово досежу државне границе. Удаљеност од границе са Аустријом износи четири, а са Мађарском 13 км.

Услуге

Смјештај     70 КМ

Пиво                     3 КМ

Сендвич     5 КМ

Превоз        1, 50 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана