Славље уз магични Дунав

Данијела Стоканић
Славље уз магични Дунав

Ако не желите да путујете далеко како бисте прославили Нову годину, Будимпешта је сигурно прави избор. Дочекајте поноћ на Тргу хероја уз спектакуларан ватромет.

Мађари знају како се треба забављати, јер то је народ који тражи било коју прилику за иће и пиће, а Нова година им је једна од најважнијих вечери, али и најзабавнијих.

Људи почињу припреме седмицама раније, зато пазите да нека популарнија мјеста на вријеме резервишете. Много различитих мјеста нуди могућност да се опростите са старом и дочекате Нову годину.

Бирајте између ексклузивних балова, елегантних ресторана и барова, или чак прослава на броду који плови Дунавом. За новац којим сте резервисали мјесто на одређеном мјесту добићете вечеру у коју су укључена интернационална јела као и укусни локални специјалитети, а шампањац се обично подразумијева.

У нову годину се у Будимпешти улази са још више хране. На располагању ће вам бити кобасице са реном и сенфом, супа од сочива, прасеће печење и још много традиционалних мађарских јела која се нуде послије поноћи.

Долазак у Будимпешту без икаквих одређених планова и резервација није лоша идеја. Три главна отворена мјеста за Нову годину су Верешмарти трг, који се налази одмах поред познате Ваци улице. Овдје се зимске журке свакодневно одржавају од почетка децембра па до почетка јануара.

На трговима Њугати и Октогон одржавају се поп и рок концерти, гдје претежно наступају локалне звијезде и ди-џејеви.

Ако желите да дођете неколико дана раније или останете и почетком јануара, имаћете шта да радите. Разгледајте град, купујте, возите се бродом или туристичким аутобусом, посјетите многобројне музеје и галерије или идите на неку екскурзију у оближње историјске градове.

Можете да посјетите и Сечењијев ланчани мост. То је висећи мост који спаја Будим и Пешту, источни и западни дио Будимпеште. То је први стални прелаз преко Дунава у Будимпешти, а пројектанти моста су били Енглези Вилијам и Адам Кларк. Мост је назван по мађарском политичару и реформатору, грофу Иштвану Сечењију, који је био иницијатор и финансијер изградње моста.

За репризу можете посјетити неку од чувених чарди у којима ћете уживати у традиционалној вечери, фолклору и циганској музици. Поред Мађара, овдје ћете срести и људе из најразличитијих крајева свијета и упознати још неке културе.

Романтично крстарење Дунавом

Уколико не желите да најлуђу ноћ проведете на тргу, можете одабрати романтично крстарење Дунавом које ће вас оставити без даха. Поред вечере, на броду ће сигурно бити пријатна атмосфера уз неки пратећи бенд.

Услуге                                                    Цијене

Два ноћења са доручком у хотелу             200 КМ

Ручак                                                          15 КМ

Сок                                                                      5 КМ

Градски превоз                                             4 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана