Скопље - спој старог и новог

Jeлена Бјелица
Скопље - спој старог и новог

Скопље, престоница Македоније, град је богате и бурне историје и мјесто гдје се сусрећу старо и ново, традиционално и модерно. То је град који привлачи својом енергијом и живописношћу.

СКОПЉЕ ЈЕ НAЈВЕЋИ град Македоније смјештен у уској долини ријеке Вардар. Има 2.000 година стару традицију и неколико знаменитости које обавезно треба посјетити.

Међу најпопуларнијим је Камени мост, који повезује Трг Македонија са Старом чаршијом и који се сматра повезницом између традиционалног и модерног, односно, између старог и новог дијела Скопља. Овај мост преко ријеке Вардар реконструисан је у 15. вијеку за вријеме владавине султана Мурата II, на темељима из шестог вијека. Камени мост један је од најчешћих мотива разгледница и фотографија Скопља. Посебно је лијеп ноћу, када га обасјава посебна расвјета.

ЗГРAДA НAЦИОНAЛНЕ ГAЛЕРИЈЕ умјетности настала је у 15. вијеку према наређењу Даут Паше, високопозиционираног чиновника у отоманској управи. Некадашњи Даут Пашин амам данас се, осим као изложбени простор, користи и за концерте, предавања, па и позоришне представе.

Скопска тврђава Кале најупечатљивија је знаменитост у главном граду Македоније и грађевина коју за вријеме свога боравка у Скопљу никако не бисте смјели заобићи. Налази се на брду близу центра града, одакле се пружа одличан поглед на Скопље. Претпоставља се да је тврђава у данашњем облику изграђена током владавине цара Јустинијана у шестом вијеку.

Стари, оријентални дио града Бит Пазар смјештен је подно тврђаве Кале.

МЕЂУ ЗНAМЕНИТОСТИМA које обавезно треба видјети је и црква Светог Пантелејмона у Нерезима, подигнута у 12. вијеку, а која је позната по својим фрескама.

Ту је и црква Светог Спаса, дјелимично грађена под земљом због турског закона по којем цркве нису смјеле надвисивати џамије. У њеном дворишту је гроб македонског хероја Гоце Делчева. Саборни храм Светог Климента Охридског је сједиште Македонске православне цркве.

Туристи обавезно обилазе и конзервиране рушевине старе жељезничке станице (саграђене 1941), на којој се часовник зауставио у 5.17 часова, тачном тренутку потреса 1963. године, затим Миленијумски крст на планини Водно висок 67 метара, као и археолошка налазишта Скопски аквадукт и римско насеље Скупи.

ПОСЛИЈЕ УЗБУДЉИВОГ ДAНA у Скопљу вече можете провести уживајући у укусној домаћој кухињи и квалитетним винима. Шеталиште поред ријеке Вардар идеално је за опуштање и релаксацију, а приступачне цијене по ресторанима и кафеима чине Скопље посебно атрактивном дестинацијом.

Историја

Скопље је настало још у доба римске владавине и тада се звало Скупи. Послије подјеле Римског царства град је припао Византији. Касније су га освојили Срби 1282. године, а овом је граду крунисан и први српски цар Стефан Душан 1346. године. Послије Другог свјетског рата Скопље је постало главни град Југословенске републике Македоније, а на тај начин и саставни дио СФРЈ, све до 1991, када је Македонија прогласила независност.

 

УСЛУГЕ                                 ЦИЈЕНЕ

Ноћење са доручком            од 40 КМ

Брза храна                           од 3 КМ

Кафа                                     од 1 КМ

Сок                                       од 2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана