Скијање по глечерима

Данијела Стоканић
Скијање по глечерима

Зермат, чувени швајцарски ски-центар, има идеалну локацију, смјештен је на самој граници Швајцарске и Италије. Налази се на 1.600 метара надморске висине, али оно што је још битније, Зермат је окружен великим бројем врхова који су виши од хиљаду метара.

Врх скијалишта је на висини од 3.489 метара, чиме представља највише скијалиште Алпа и Европе уопште. Због тога је овдје ски-сезона једна од најдужих, јер почиње већ од краја новембра и траје све до првих мајских дана.

Зермат сачињавају три области, али треба напоменути да ниједна од њих није превише наклоњена скијашима почетницима. Чак и оне стазе које спадају у лакшу категорију се послије извјесног броја километара трансформишу у стазе погодне за напредније скијаше. Ипак, уколико дођу, скијаши почетници могу скијати на одређеним стазама, а интересантно је су неке од њих на глечерима. Највећи проценат стаза намијењен је скијашима средњег нивоа, па они могу уживати на атрактивној стази Куме.

Ово мјесташце које има око пет хиљада становника током зимских мјесеци постаје градић са двадесетак хиљада људи. Оно што је врло интересантно свим туристима јесте да у граду нема аутомобила и да једини примјерак вози градски љекар.

Остатак становништва вози се коњским запрегама и трамвајима. За туристе који нису љубитељи скијања, ту је прегршт других забавних активности. Затворени базени, зимско пјешачење, клизање, па чак и посјета локалном Алпском музеју нуде се свима који нису вјешти на скијама. Као и у осталим алпским ски-центрима, и овдје постоји смјештај за свачији џеп, па се може бирати између бројних луксузних хотела и повољнијих брвнара и планинских домова. Провод почиње још у поподневним часовима када се промрзли туристи загријавају шнапсом у локалним пабовима, али се онда забава сели у клубове и ресторане.

Утисак је да су цијене у Швајцарској у посљедњих неколико година отишле у небеса. Уз неповољан однос евра и швајцарског франка, и сами угоститељи у Зермату су изгледа додатно подигли цијене, јер им то дозвољава атрактивност локације и клијентела која је посјећује. Туристи су углавном старији, а међу њима доминирају Јапанци којима високе швајцарске цијене нису проблем.

Стаза за споре скијаше

Швајцарско скијалиште Зермат отворио је почетком 2010. године четири стазе намијењене искључиво спорим скијашима. Иницијатори се надају да ће се на тај начин драстично спријечити све учесталије незгоде на стазама.

 

Услуге                                           Цијене

Смјештај у хостелима од         50 КМ

Смјештај у хотелу                    200 КМ

Ручак                                            30 КМ

Пиво                                                 6 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана