Сион - град двораца

Јелена Бјелица
Сион - град двораца

Сион је главни град швајцарског кантона Валаис, један од најстаријих градова Швајцарске и једно од најзанимљивијих одредишта у овој земљи.

Смјештен у Алпима, на ријеци Рони у горњем дијелу њеног тока. Град је прво значајније насеље на овој познатој европској ријеци, која га данас дијели на два дијела.

СИОН МНОГИ ТУРИСТИ описују као спектакуларан. У самом граду налазе се два брежуљка, сваки са својим каменим утврђењем и окружен насадима винове лозе.

Одликују га доста питома клима и камене грађевине помало медитеранског духа. Готово све знаменитости могу се обићи пјешке.

У Сиону је смјештено 14 зграда које се налазе на листи швајцарског насљеђа од националног значаја, међу којима су Архив државе Валаис и  Музеј сионског бискупа.

ЗОВУ ГА И "град четири дворца", по дворцима Tourbillon, Vaelre, Мајорие и Montogore, који су уједно и највећа атракција града.

Tourbillon је некада било важно војно утврђење, Валереом доминира истоимена базилика позната по најстаријим свјетским оргуљама које су још у употреби, а Мајорие је чак четири вијека био главно сједиште локалне моћи, с обзиром на то да га је пред крај 14. вијека купио бискуп Тавел. Комплекс је више пута обнављан и данас је у врло добром стању, а служи као дом Умјетничком музеју.

ОБАВЕЗНО ТРЕБА ОБИЋИ и центар града, који је веома занимљив. Центром доминира велики трг Де ла Планта, на којем се уз сједиште владе кантона Валаис налази и споменик уласка кантона у Швајцарску конфедерацију.

Мало према сјеверу, одмах иза угла, налази се катедрала Notre-Dame du Glarier. Ова је грађевина јединствена по својој архитектури, јер је мјешавина разних стилова, а највише се истиче романички звоник.

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ГРАДСКА УЛИЦА је Rue du Grand-Point гдје се налази Градска вијећница, зграда изграђена средином 17. вијека а данас препознатљива по астрономском сату који се на њој налази.

Цијела та улица, као уосталом и остатак централног дијела Сиона, занимљива је по једној помало необичној атракцији - заставама. Швајцарска је и иначе позната по мноштву застава на сваком кораку, али су у Сиону оне посебно уочљиве те цијелом граду дају посебно пријатну и веселу атмосферу.ж

Историја

Сион је град богате културе И историје. Подручје Сиона је било насељено још у вријеме праисторије и старог Рима, али није имало велики значај.

Сион се под данашњим називом први пут јавља 999. године, а у сљедећим вијековима град јача и постаје привредно средиште горње Роне.

Током 19. вијека Сион се почиње полако развијати и јачати економски. Ово благостање се задржало до дан-данас.

 

Град је прилично мален

Услуге                                              ЦИЈЕНЕ:

Преноћиште                                   од 60 КМ

Пица                                                 од  16 КМ

Кафа                                                 од   3 КМ

Пиће                                                 од   5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана