Синтра - посебна љепота

Јелена Бјелица
Синтра - посебна љепота

Синтра је удаљена свега 30 километара од Лисабона. Састоји се од три различита дијела, а то су Сао Педро, трговачки дио града, Естефанија, насеље са великим јавним парком и Вила Велха, насеље у којем је смјештена краљевска палата.

Двије највеће атракције града су маурска тврђава Castelo dos Mouros из деветог вијека, на брду изнад града и некадашња краљевска резиденција, данас Национална палата Синтра, из 15. вијека која се налази у самом центру.

СИНТРА ЈЕ МЈЕСТО посебне љепоте, гдје се идилична природа стапа с раскошном, понекад и бајковитом архитектуром. Служила је португалским краљевима као мјесто за одмор и управо је краљевска породица својим градитељским активностима највише допринијела томе да постане препознатљиво одредиште.

Сам град је релативно мален, али у њему има много тога да се види. Бројне палате, које су и најзанимљивији дио града, налазе се на стрмом брду изнад центра града и до њих успон траје и по један час.

ГРАД  ЈЕ ВЕОМА БОГАТ знаменитостима. Маурски дворац налази се на највишој тачки брда на којем се налази и палата Пена. С њега се пружа предиван поглед на град и околину, а ако су временске прилике повољне, све до атлантске обале.

Данас је Маурски дворац добро очуван и једна је од главних Синтриних атракција. До њега се стиже или пјешке, што је љети због врућина и великог успона доста тешко, или аутобусом.

Национална палата налази се у самом центру Синтре, на Тргу Републике. Њена два бијела торња најпрепознатљивији су градски мотиви, често присутни на разгледницама и промотивним материјалима. Као краљевска резиденција почела је да се користи још у 12. вијеку, односно од самих почетака монархије и ту је функцију имала сљедећих готово 800 година. Данас праву раскош скрива у својој унутрашњости.

УЗ НАЦИОНАЛНУ ПАЛАТУ, свакако најпознатија Синтрина знаменитост је палата Пена, с припадајућим бајковитим комплексом.

Тако је на темељима некадашњег самостана, уништеног у великом потресу 1755. године, изграђена прва европска романтичарска палата. Комплекс је данас помало чудна мјешавина готике, ренесансе, египатске и маурске архитектуре, али резултат је чаробно привлачан.

Колико је Синтра лијеп и интересантан град, доказује и чињеница да је 1995. године уписан на UNESCO-ву листу мјеста свјетске баштине.

Историја

Данашњу Синтру основали су Маури крајем деветог или почетком десетог вијека, када су изградили тврђаву на брду изнад града, која се данас зове Castelo dos Mouros. Краљ Алфонсо Први је, послије побједе над Алморавидима, 1147. године ослободио Лисабон и Синтру. Тако се као службена година оснивања града слави - 1154, када је краљ Афонсо Први изградио капелу Светог Петра. Кад се Кристифор Колумбо враћао са свог првог путовања из Америке - 1493. године, први комад копна који је угледао биле су високе бијеле стијене рта Кабо да Рока код Синтре, које су му помогле да уплови у лисабонску луку.

Услуге                                                        Цијене

Преноћиште                                               од 60 КМ

Кафа                                                                 од 2 КМ

Пиће                                                                 од 4 КМ

Улаз у Националну палату                            од 14 КМ

Аутобус до палата на брду                           од 10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана