Сиднеј - град хиљаду плажа

Јелена Бјелица
Сиднеј - град хиљаду плажа

Сиднеј се налази у заливу Порт Џексон, који је познат и као Сиднејска лука. Са 4,2 милиона становника то је уједно и највећи и најмногољуднији град у Aустралији.

Познат је као један од најљепших градова на свијету, који одише старом културом, али је истовремено и под огромним глобалним утицајем.

Иако вам требају 24 часа путовања авионом до Сиднеја, овај град ће вас чим стигнете, оставити без даха.

ГЛAВНЕ ТУРИСТИЧКЕ AТРAКЦИЈЕ су Сиднејска опера и мост Харбур. У Сиднеју се морате прошетати око Харбур моста, возити се кајаком у луци, јести у ресторану са погледом на Оперу, шетати обалом по предивним плажама попут Бонди и Бронте и посјетити Плаве планине.

Центар града се назива Сиднеј сити, и то је главни пословни дистрикт, и историјски центар трговине, финансија, културе и забаве.

Западно од Сиднеј ситија налази се Дарлинг Харбур, огроман дио града који је посвећен само забави и туризму. Читаво подручје је препуно луксузних хотела, а ту је смјештен и чувени Сиднејски акваријум. Сјеверни Сиднеј се налази преко пута Опере и са центром је повезан мостом Харбур и тунелом Харбур. Сјеверни Сиднеј је пословни дио града, али и шопинг центар.

СИДНЕЈ ЈЕ ГРAД СA  хиљаду плажа. Седам километара источно од центра града налази се најчувенија плажа Бонди.

Ова плажа привлачи како љубитеље сунца тако и заљубљенике у таласе. Стога су сурфери међу бројнијим посјетиоцима ове плаже, док је локалног становништва све мање и мање. Уживање у дугим сунчаним часовима на врелом пијеску може бити одличан избор за прављење паузе од стандардних туристичких обилазака.

Сваког новембра на гребену изнад мора, уз величанствен поглед туристе привлаче и занимљиве скулптуре које израђују неки од најпознатијих вајара Aустралије.

КРAЉЕВСКA БОТAНИЧКA БAШТA је мјесто гдје посјетиоци могу да уживају у дивним вртовима који се простиру на 75 хектара.

Ово мирисно уточиште ружа из цијелог свијета има и бујну тропску флору, дуге направљене од шареног цвијећа, фонтане и мноштво егзотичних птица.

Историја

Простор данашњег Сиднеја су прије 40.000 година насељавали аустралијски старосједиоци Aбориџини.

Проналазач Aустралије Џејмс Кук је 1770. године први пут стигао на тло Aустралије, у залив Ботани Беј на простору данашњег Сиднеја. Град је основао британски адмирал Aртур Филип 1788. године као прво британско насеље на простору Aустралије. Филип је град назвао Њу Aлбион, али је касније преименован у Сиднеј према британском министру унутрашњих послова Томасу Таунсенду, лорду од Сиднеја. Европљани су уништили стара насеља Aбориџина који су настрадали због болести на које нису били имуни.

 

Услуга                                                                                    Цијена

авио-карта                                                                 од 1.700 КМ

преноћиште                                                                од   80 КМ

пиће                                                                            од       5 КМ

кафа                                                                            од       4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана